FINANÇAMENT AUTONÒMIC
Crònica 10/04/2012

Montoro: "No és negociable fer créixer la inversió a Catalunya"

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'escuda en el poc marge financer per ignorar les obligacions amb Catalunya en els comptes. Li serveix també per anunciar una reordenació de l'estat autonòmic.

R.t.
3 min
POSAR ORDRE A ESPANYA Montoro creu que l'estat autonòmic és un "gran invent" que "s'ha desenvolupat amb un gran descontrol".

BARCELONA.El Govern va clamar al cel en conèixer la proposta de pressupostos de l'Estat. "No ens agraden gens", es va sincerar el portaveu, Francesc Homs, tot i que el to dels membres de l'executiu i de CiU no va ser especialment dur. Esperaven que el suport nacionalista a les primeres mesures del govern espanyol els servís per millorar els comptes a través d'esmenes en el procés de tramitació parlamentària. Cristóbal Montoro, però, rebaixa molt aquestes expectatives en una entrevista que va publicar ahir El Mundo . Un dels incompliments del ministre d'Hisenda se situa en el capítol de les inversions, ja que mentre l'Estatut fixa que un 18% del total cal fixar-lo a Catalunya, els comptes tan sols li atorguen un pes de l'11%. I qüestionat sobre l'enuig que aquest fet ha provocat a CiU, Montoro respon taxatiu: "No és negociable incrementar la despesa".

Igualment, els deutes de la disposició addicional tercera i el fons de competitivitat tampoc hi són ni se'ls espera. Formalment Montoro no critica ni ignora el marc vigent, però prioritza les dificultats financeres de l'Estat: "No discuteixo el que diuen els estatuts. El finançament autonòmic és el que és. Ja no puc més". Homs, com la majoria de dirigents de CiU, veia "marge de negociació" amb el govern central i confiava que la voluntat de no aprovar els pressupostos en solitari els donés joc, que la proposta inicial era un document de mínims subjecte a ser esmenat, però per ara Montoro fa de mur i evita qualsevol escletxa.

Els deutes, quan sigui possible

De la mateixa manera, el portaveu parlamentari del PP a Catalunya, Enric Millo, rebutjava pressions per pagar els deutes i, en una entrevista a RAC1, negava que la presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, els hagi de reclamar a l'Estat. Montoro, afirma, "sap perfectament el que deu i el que no deu", però la prioritat una altra vegada no és complir amb Catalunya sinó sortir de la crisi. Per aquest motiu "tots els diners que han de venir acabaran venint" però sempre d'acord amb les possibilitats pressupostàries. Sánchez-Camacho, de fet, es reunirà avui a la Moncloa amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sánez de Santamaría, per parlar dels pressupostos i les reformes de l'Estat, segons ha sabut l'ARA.

Tanmateix, el ministre no només blinda la defensa, sinó que amenaça amb atacs en forma de recentralització administrativa. En la mateixa entrevista assegura que, tot i els incompliments de l'Estat, "les autonomies compliran sí o sí [amb l'objectiu de dèficit] perquè la llei [d'estabilitat pressupostària] les hi obliga". "Saben perfectament que no tenen cap altra sortida", afegeix amb duresa, i avisa que "estarà obligat a vigilar, sancionar i fins i tot intervenir una autonomia que no compleixi".

I això en concret pot significar fins i tot que Madrid faci un humiliant control directe a través d'"una delegació dels ministeris econòmics del govern espanyol per fer una gestió directa pressupostària d'aquesta comunitat". O, el que és el mateix, anul·lar la seva autonomia financera, tal com recull la llei d'estabilitat pressupostària, que ara s'està acabant de tramitar al Congrés ignorant les aportacions de CiU, ICV i ERC, els partits que rebutgen la intromissió estatal en les competències autonòmiques. I, per si algú cregués que l'executiu central pot no fer ús d'aquesta potestat, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va assegurar que "si calgués arribar a la intervenció financera s'hi arribaria".

Ni televisions ni ambaixades

Mentre la competència financera perilla en moments concrets de crisi, altres aspectes del marc autonòmic també perillen, però de manera estructural. "Emprendrem la revisió de les competències superposades, el reequilibri de les competències, i ho farem molt aviat", anuncia Montoro, escudant-se un altre cop en l'austeritat, ja que cal "ordenar l'estat de les autonomies i evitar més malbarataments". No és una novetat, el PP ja incloïa la proposta en el programa electoral del 20-N, però el que llavors era una promesa en campanya pot convertir-se aviat en un pla concret que tot apunta que no serà fàcilment digerible pel Govern. Montoro no el va concretar i només anticipa que les comunitats "hauran de renunciar a projectes en què hagin anat més enllà del que haurien d'haver anat". Caldrà veure fins on arriba la retallada en autogovern i per ara només cita dos aspectes que són un símbol del catalanisme: les televisions i les delegacions a l'exterior. "Tanta iniciativa pública la veig amb recel", argumenta Montoro. CiU ja coneix el marc negociador i no li és agradable.

stats