Crònica 27/01/2012

Montoro creu que la UE permetrà a Espanya passar del 4,4% de dèficit

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, diu que és "evident" que Brussel·les revisarà les previsions econòmiques per a Espanya. Però promet complir amb el que marqui a partir d'ara Europa.

Joan Faus
3 min
El titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va explicar ahir a la comissió del Congrés com ajudarà les empreses.

MADRID.El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sembla ser l'encarregat del govern espanyol de destapar els secrets a crits i d'atorgar realisme a les previsions econòmiques. Ahir es va tornar a referir al compliment de l'objectiu de dèficit públic acordat amb la Unió Europea (UE) per a aquest any, que és del 4,4%. El del 2011 era del 6%, però es va desviar fins al 8%. Montoro va garantir que Espanya complirà l'objectiu "que avui és del 4,4%", però, al mateix temps, va donar per fet que la UE actualitzarà a l'alça aquesta xifra, perquè va dir que és "evident" que l'actual escenari econòmic està "obert en sentit negatiu".

En declaracions posteriors a la seva compareixença a la comissió d'hisenda al Congrés de Diputats, Montoro va demanar a Brussel·les que "acceleri" la revisió de les seves previsions econòmiques per a l'eurozona i Espanya. Un cop es produeixi aquesta actualització "decisiva", va dir, l'executiu de Mariano Rajoy formularà una "nova política pressupostària". El ministre va voler evitar repetir les declaracions de la setmana passada a un diari alemany i va subratllar que Espanya "sempre" està compromesa amb els objectius marcats per la UE, però va deixar entreveure el que el Fons Monetari Internacional (FMI) ja va anunciar dimarts: els actuals objectius són una utopia. En aquest sentit, Montoro va considerar que "ningú té interès en escenaris econòmics que no es compleixin", i que els terminis de reducció del dèficit -que és del 3% el 2013- "no són admissibles".

En cap moment, però, el ministre va demanar públicament un ajornament del calendari d'ajust ni va mencionar un possible nou objectiu de dèficit -"serà el que ens vagi marcant Europa"-, conscient de l'efecte devastador que podria tenir aquest missatge per als mercats. "Ni hi ha relaxació ni hi ha allargament de terminis. El que hi ha és una realitat immediata a la qual hem de donar resposta. En una depressió econòmica es fan polítiques realistes de reforma i pressupostàries", va assegurar. Hores després d'aquestes paraules el ministeri va puntualitzar que Montoro mai va demanar que es modifiqui l'objectiu de dèficit. Amb la pujada de l'IRPF i el primer pla d'ajust aprovat, l'executiu espera estalviar uns 15.000 milions d'euros. Per assolir un dèficit del 4,4%, Rajoy estima que li cal retallar entre 22.000 i 25.000 milions més.

Preocupació europea

La Comissió Europea està preocupada per la intenció del govern espanyol de demanar una flexibilització dels objectius de reducció del dèficit. Brussel·les considera que el que ha de fer Espanya és generar confiança als mercats, tot el contrari del que està fent llançant rumors sobre la seva incapacitat per complir els objectius, informa Laia Forès. "Amb aquesta actitud, Espanya va de cap al rescat", apunten fonts comunitàries. Les mateixes fonts creuen que mostrar dubtes i no haver anunciat encara les reformes per reduir el dèficit "debilita la seva credibilitat".

Ajudes a pimes i autònoms

En la seva compareixença al Congrés, Montoro també va anunciar que el govern espanyol vol aprovar aquest primer trimestre mesures d'estímul fiscal per a les pimes i els autònoms. El ministre va apostar, a més, per revisar l'IRPF per millorar l'equitat fiscal de les famílies i abaixar l'impost de societats per incentivar la inversió.

Montoro va tornar a prometre que "no hi haurà més pujades d'impostos" i va negar que l'augment afecti negativament el consum."Seguim creient que amb impostos menors es creix més", va dir, abans de puntualitzar que la conjuntura els va forçar a pujar-los.

stats