FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 21/01/2012

Montoro, dos cops desautoritzat

L'executiu espanyol desacredita el ministre d'Hisenda i assegura que farà el que calgui per complir els objectius de reducció de la despesa pactats amb Brussel·les. Ha de tancar l'any amb un dèficit del 4,4%.

Joan Faus
2 min
OPINIONS DIFERENTS El president Rajoy  i el ministre d'Hisenda Montoro.

MADRIDAquesta no ha estat la millor setmana del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Les seves asseveracions sobre la dificultat de reduir la despesa i la voluntat de perseguir penalment els gestors públics han hagut de ser corregides públicament pel govern espanyol. En la conferència de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta i portaveu, Soraya Sáenz de Santamaría, va desautoritzar ahir, sense citar el ministre, les dues declaracions. Primer va dir que l'executiu de Mariano Rajoy té la "intenció, voluntat i determinació" de rebaixar el dèficit costi el que costi, i després va matisar l'abast de les possibles sancions penals als governants.

Unes hores abans el diari Financial Times Deutchland publicava una entrevista en què Montoro expressava la seva "inseguretat" a l'hora d'aconseguir la reducció del dèficit pactada amb la Unió Europea (UE), que és del 4,4% per a aquest any. Un objectiu que es preveu molt complicat després que, a falta de la confirmació oficial, el dèficit del 2011 es desviés dos punts, fins al 8%. Tot i que considerava que "seria desitjable i bo complir", el ministre no es comprometia a assolir l'objectiu i en culpava les previsions "obsoletes" de l'anterior govern socialista, que esperava que l'economia creixés un 2,3% aquest any. "Esperarem els pronòstics de creixement de la UE", va dir.

En canvi, per Sáenz de Santamaría, la reducció del dèficit fins al 4,4% és "clau i imprescindible" per generar ocupació i millorar la situació econòmica. "Si les circumstàncies fan que hàgim de fer més reformes les farem. Lluitarem contra les previsions amb el màxim rigor, esforç i reformes", va dir. L'objectiu de dèficit és sagrat per a l'executiu de Rajoy per recuperar la confiança dels mercats. Amb la pujada de l'IRPF i el primer pla d'ajust aprovat, l'executiu espera estalviar uns 15.000 milions d'euros. Per assolir un dèficit del 4,4%, el mateix Rajoy estima que li cal retallar entre 22.000 i 25.000 milions més.

La persecució penal, en estudi

La vicepresidenta també va rebaixar l'abast de la proposta de Montoro de perseguir penalment els gestors públics que no compleixin els objectius d'estabilitat pressupostària. Sáenz de Santamaría va explicar que primer s'han d'establir, en la futura llei de transparència, les "obligacions legals" dels governants. Si fossin vulnerades amb "dol acreditat" o "gran culpa", els polítics serien sancionats penalment o amb inhabilitacions.

La portaveu de l'executiu també va valorar les recents previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), que estimen per a Espanya un retrocés de l'1,7% del PIB el 2012 i del 0,3% l'any vinent. "No ens resignarem contra la fatalitat de les previsions. Farem totes les reformes necessàries dins de la nostra estratègia", va dir. I va subratllar la importància de la reforma financera, que busca "sanejar" els actius tòxics de les entitats i reestructurar-les perquè n'hi hagi menys i siguin "més solvents i creïbles".

stats