LA CRISI DE L'EURO
Crònica 20/10/2011

Moody's abaixa la nota de Catalunya i nou autonomies

Després del deute espanyol, toca l'autonòmic. Moody's rebaixa, per les "pressions de liquiditat", la qualificació de Catalunya i de nou Comunitats més. Castella-la Manxa cau cinc esglaons de cop.

Alex Font / Laia Forès
2 min

BARCELONA / BRUSSEL·LESLes agències de qualificació segueixen posant pressió. Després que ahir a la matinada Moody's retallés la nota del deute sobirà espanyol dos esglaons (d'Aa2 a A1), gairebé 24 hores més tard va decidir revisar també a la baixa 10 comunitats autònomes. Les raons van ser les mateixes: les "pressions de liquiditat" i "les dificultats per aconseguir finançament a llarg termini", segons el comunicat de l'empresa nord-americana.

Catalunya va baixar un esglaó, de Baa1 a Baa2, igual que Andalusia, Castella i Lleó, Múrcia i el País Valencià. Extremadura, Galícia, Madrid i el País Basc van davallar dos esglaons, la mateixa retallada que les diputacions forals de Guipúscoa i Biscaia. Però el càstig més sever el va rebre Castella-la Manxa, que va caure cinc esglaons.

Cimera sense punt final

Tot això es va produir mentre la cancellera alemanya, Angela Merkel, insistia ahir que la cimera que celebraran els líders europeus diumenge "no serà un punt final" en la crisi de l'euro. Berlín vol rebaixar les expectatives, perquè els socis comunitaris tenen tanta feina al davant que sembla poc probable que amb un cap de setmana es puguin resoldre tots els problemes.

Brussel·les, però, vol resultats concrets per trobar una solució a la crisi del deute. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va demanar ahir als líders que en la cimera de diumenge hi hagi "avenços decisius" per tancar un pla contra la crisi. "És una qüestió de credibilitat", va advertir Barroso. El cap de l'executiu comunitari va apel·lar a la gravetat de la situació per trobar solucions immediates que garanteixin l'estabilitat de la moneda única: "Estem en un moment crucial que pot ser decisiu per a l'euro i per al futur d'Europa".

Tot i desinflar la trobada de diumenge, Merkel es va mostrar convençuda que la Unió Europea podrà resoldre "algunes qüestions" i va reiterar que farà tot el possible per preservar la moneda única. "Si l'euro fracassa, serà tota Europa la que haurà fracassat, i això no ho permetrem", va afirmar en un discurs a Frankfurt durant l'acte de comiat al president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, que es retira a finals d'aquest mes. La cancellera alemanya també va insistir que la possibilitat de modificar el tractat per introduir millores en la governança econòmica no ha de ser cap tabú. Els països europeus comencen demà una marató de reunions al més alt nivell per acordar com s'han de recapitalitzar els bancs i pactar l'entrega de les noves ajudes econòmiques a Grècia. També s'ha de debatre l'ús que es pot fer del fons de rescat.

Recapitalitzar la banca

Alguns països -com França- volen que els diners del fons serveixin per recapitalitzar la banca, mentre que d'altres -com Alemanya- estan oberts a aquesta possibilitat, però només com a últim recurs i sempre que les entitats financeres hagin provat abans d'aconseguir els diners directament dels mercats.

Un altre punt que s'ha de debatre és si s'amplia aquest fons i, en cas afirmatiu, si es fa mitjançant un apalancament (que consisteix a endeutar-se per obtenir més finançament). D'aquesta manera, s'evita que els governs hagin de posar-hi més diners. De fet, Barroso és partidari de "reforçar" el fons de rescat per si s'ha d'ajudar algun estat afectat per la crisi de deute, com Espanya.

stats