S'AGREUJA LA POLÈMICA AL REGNE UNIT
Crònica 19/07/2011

Mor el reporter que va destapar les escoltes

Eva Ontiveros
3 min
Més dimissions El subcomissari en cap de Scotland Yard, John Yates, Va plegar ahir, l'endemà que  ho fes el seu superior, Paul Stephenson.

LONDRESUna mort no sospitosa. Així va definir ahir la policia britànica la troballa del cos sense vida de l'exreporter del tabloide News of the World Sean Hoare, que va ser el primer que va denunciar, des de dins del diari, que el director de la publicació sensacionalista, Andy Coulson, l'encoratjava a punxar telèfons per obtenir exclusives. Però per poc sospitosa que sigui la seva mort, en el context en què es va produir -l'espiral de revelacions sobre l'abast i la convinença fins i tot de la policia en aquesta pràctica- va afegir més llenya a un foc que podria acabar convertint en cendra les aspiracions del mateix primer ministre, David Cameron, que va tenir com a portaveu l'home que Sean Hoare va desemmascarar.

La troballa del cadàver de Hoare, a casa seva i sense cap indici que hagi estat un acte criminal, va coincidir amb una nova dimissió d'un alt càrrec de Scotland Yard. Ahir va ser el número dos, John Yates, el que es va veure forçat a plegar per l'escàndol de les punxades telefòniques dels diaris de Rupert Murdoch malgrat que va dir que havia actuat "amb integritat" i que tenia "la consciència tranquil·la".

No feia ni 24 hores que el seu superior, Sir Paul Stephenson, havia deixat la feina pel mateix. Stephenson havia encarregat a Yates que comprovés les credencials de Neil Wallis, antic subdirector del News of the World ( NoW ), abans d'oferir-li feina d'assessor de relacions públiques. Segons Yates no hi havia cap problema i el 2009, en qüestió de mesos, Wallis va fer la transició de News International cap a Scotland Yard amb total discreció. Un canvi de feina que es va saber quan la setmana passada la mateixa Scotland Yard el va arrestar.

Les pífies de Yates

Però aquesta no era la primera vegada que Yates s'equivocava. Ara fa una dècada havia dirigit una investigació força tova sobre les suposades escoltes il·legals del NoW que va acabar amb el judici a dues persones del diari (un investigador privat i un reporter). Quan el 2009 van sortir proves noves i es va demanar que es tornés a obrir la investigació, Yates va dir que no calia.

En declaracions davant d'un comitè parlamentari, Yates va dir que els afectats es podien "comptar amb els dits d'una mà". Suposadament va arribar a aquesta conclusió després de repassar més d'onze mil documents en menys d'un dia. L'actual investigació (coneguda com a operació Weeting, engegada al gener i sense la participació de Yates) ha establert que hi ha almenys 4.000 persones afectades.

L'associació amb l'imperi Murdoch ha esdevingut tan tòxica que cap reputació sembla poder resistir-ne el contacte. Segons Stephenson, en un comunicat que semblava dirigit directament al 10 de Downing Street, contractar Wallis, tan proper a Coulson, havia estat un error greu i ara calia pagar-ne les conseqüències. Yates encara va anar més lluny i en el seu acomiadament va dir: "A la policia som absolutament responsables de les nostres accions. Els que tenim els càrrecs més difícils donem la cara quan les coses no surten bé. És més, quan ens equivoquem ho acceptem i rectifiquem".

Cameron, absent

Mentre el país perdia els dos alts càrrecs més importants de policia, que també són les màximes autoritats en matèria d'antiterrorisme, el primer ministre, David Cameron, enmig d'un viatge per l'Àfrica que ha hagut d'acabar avui precipitadament, va dir que li semblava "oportú i escaient" celebrar una sessió extraordinària al Parlament demà, dimecres, per respondre les qüestions que "poguessin sorgir".

Cada cop s'alcen més veus que diuen que els danys a la reputació de Cameron són irreparables. L'ara primer ministre deu moltes explicacions, sobretot pel que fa a les seves amistats amb Brooks, Coulson i els Murdoch. Hi ha comentaristes polítics que han començat a pressionar els liberaldemòcrates perquè trenquin la coalició. Cameron no té cap intenció de dimitir, però no l'hi posaran fàcil. A Scotland Yard estan molt enfadats, l'operació Weeting segueix endavant, i encara queda molta informació per destapar.

stats