Crònica 31/12/2011

Moratòria d'un any en les ajudes als dependents moderats

S.s.
2 min
En aquesta residència de Sant Joan Despí hi ha dependents greus i moderats.

BARCELONALa retallada dràstica de la despesa pública anunciada ahir pel govern central ha posat fre al desplegament de la llei de la dependència. Després que aquest mateix estiu del 2011 els dependents moderats entressin a formar part dels col·lectius susceptibles de rebre aquesta prestació, l'executiu de Mariano Rajoy anuncia ara una moratòria d'un any en la incorporació de nous perceptors d'aquesta categoria. La dependència moderada, doncs, deixarà de ser una condició susceptible de percebre una ajuda durant tot l'any 2012, com a mínim. La portaveu del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que aquesta suspensió d'un any era necessària per poder garantir que tots els que actualment cobren la prestació no pateixin cap retallada.

Fre a la renda d'emancipació

Immers en la tasca de reduir el dèficit públic, el govern popular va voler deixar clar que no pot assumir el pagament de noves prestacions socials, almenys mentre durin les vaques magres. Per això, a més de la moratòria en la llei de la dependència, va anunciar que no es farà càrrec de cap més ajut per a l'emancipació dels joves. Els que ara perceben aquesta ajuda no deixaran de cobrar-la, però no s'acceptarà cap més sol·licitud durant tot un any. Aquesta renda bàsica d'emancipació, a més, quedarà limitada als 210 euros. Es tracta d'una ajuda per a joves d'entre 22 i 30 anys que paguen un lloguer i que té una durada màxima de 4 anys.

Els que també hauran d'esperar un altre any seran els nous pares, ja que l'ampliació del permís de paternitat de dos a quatre setmanes, que el PP s'havia compromès a instaurar quan arribés al govern, no s'aplicarà encara aquest 2012. El segon consell de ministres de l'executiu popular va acordar ajornar aquesta mesura fins a l'1 de gener del 2013. Des del 2007, quan el PSOE va aprovar la llei d'igualtat, els pares tenen un permís laboral de 15 dies, que s'afegeixen als quatre mesos de permís de la mare.

stats