JAPÓ
Crònica 11/03/2012

Japó, la reconstrucció

2 min
15.848 Morts  Menjar radioactiu 5% De runes Vellesa i joventut 7.000 Metres Progrés atòmic

15.848 Morts

Segons l'Agència de Policia Nacional Japonesa, el balanç oficial de víctimes pel tsunami de l'est del Japó és de 15.848 morts i 3.305 desapareguts, però encara es busquen cossos dins de l'oceà Pacífic. Es tracta de la pitjor catàstrofe al Japó des de la II Guerra Mundial. Malgrat l'alerta immediata després del terratrèmol, la població va subestimar l'onada i l'aigua del mar va submergir fins i tot alguns centres d'evacuació.

Menjar radioactiu

Tot i que el govern japonès ha assegurat que no s'han contaminat cultius més enllà de la zona d'exclusió, els pagesos que treballen a prop de Fukushima denuncien que se subestimen els estàndards. S'han comprat uns mesuradors propis i han començat a fer les seves consultes. El govern té previst anunciar a l'abril uns llindars més estrictes, però topen amb les queixes d'alguns agricultors que veuran atacada la seva única font d'ingressos.

5% de runes

En un any només s'ha processat el 5% del volum total dels residus generats pel terratrèmol i el tsunami (25 milions de tones). A aquest ritme es tardaran almenys 11 anys a destruir i recol·locar tots els residus. Una de les raons principals d'aquest retard són les dificultats d'alguns municipis afectats per col·locar residus en altres regions. El temor a "l'enemic invisible" de la radioactivitat fa que la solidaritat japonesa disminueixi.

Vellesa i joventut

Els habitants de la prefectura de Tohoku, la més afectada pel tsunami, no s'acaben de posar d'acord sobre el model de reconstrucció que han de seguir. És una de les regions més envellides del Japó, i els més joves aposten per crear noves ciutats en punts més elevats i deixar enrere els pobles tradicionals on vivien pocs habitants. Els més grans, però, volen morir on van néixer i insisteixen a reconstruir sobre les mateixes runes.

7.000 Metres

La falla que separa l'arxipèlag del Japó de l'oceà Pacífic té un talús de 7 km de profunditat, el més fondo del món. Recentment un equip de científics japonesos i alemanys han enviat un submarí fins a aquestes profunditats per investigar els canvis que va produir el sisme de fa un any i poder predir amb més precisió possibles nous sismes. L'epicentre del gran terratrèmol va ser a 130 km de la costa i el tsunami va trigar uns 40 minuts a arribar a la costa.

Progrés atòmic

Paradoxalment, la prefectura de Fukushima havia crescut gràcies a la instal·lació de les dues plantes. Les subvencions, sumades als llocs de treball i a una explosió demogràfica, havien consolidat una ciutat de 300.000 habitants que ara és el refugi dels evacuats i la sala d'espera per emigrar a una zona més segura. Fukushima significa en japonès "illa de la fortuna" o bé "illa de la sort". Malauradament, durant almenys una dècada serà una illa fantasma.

stats