LA PRIMAVERA ÀRAB A SÍRIA
Crònica 08/02/2012

Moscou avala Al-Assad en plena onada repressiva

Nada Bakri
3 min
L'ALTRA CARA DE LA CAPITAL Un grup de joves es manifesten contra el president al nord de Damasc després del primer bombardeig a la ciutat de Homs divendres. Des de llavors a només aquesta localitat han mort almenys 300 persones víctimes de la repressió del règim.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTEl ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va qualificar ahir de "molt productiva" la visita a Damasc, on es va reunir amb els màxims dirigents del règim que des de fa onze mesos s'enfronta a una revolta popular. Lavrov va ser rebut per milers de manifestants pro governamentals, que portaven banderes russes. Era la resposta al veto rus i xinès al Consell de Seguretat de l'ONU sobre una resolució que exigia una transició política al país.

La visita russa va coincidir amb l'anunci dels Estats Units de donar "ajuda humanitària" als sirians sense aclarir ni a qui ni com, després que dilluns Washington tanqués l'ambaixada a Damasc. El règim del president sirià Baixar Al-Assad ha protagonitzat una escalada de violència contra les ciutats revoltades. L'ull de l'huracà és la ciutat de Homs. Ahir es van tornar a repetir els bombardejos, amb almenys 19 morts, que eleven a 300 les víctimes mortals del cap de setmana, segons els activistes.

Tant els Estats Units com Europa, Turquia i la Lliga Àrab van respondre a la violència amb una nova estratègia diplomàtica. Alemanya, Espanya, França, Bèlgica i Itàlia van afegir-se a la iniciativa del Regne Unit dilluns de cridar a consultes els seus ambaixadors a Damasc. Els països del Golf, en canvi, van optar per la mesura nord-americana de suspendre les seves oficines diplomàtiques al país i evacuar-ne tot el personal.

Pocs detalls de la visita

Rússia va aterrar ahir a Damasc amb una delegació liderada per Lavrov i secundada pel cap d'intel·ligència del Kremlin, Mikhaïl Fraskov. "Hem tingut una visita molt productiva amb el líder de Síria", va dir Lavrov, citat pel servei de notícies RIA Novosti. "Hem confirmat la nostra disposició a acabar ràpidament i fàcilment amb la crisi tenint en compte alguns del punts disposats en la iniciativa de la Lliga Àrab. En concret, el president sirià ens ha assegurat que es compromet plenament a acabar amb la violència, independentment del seu origen".

Lavrov també va dir que Al-Assad estava disposat a reunir-se amb representants de l'oposició siriana. "Queda clar que els esforços per acabar amb la violència haurien d'anar acompanyats de diàleg entre forces polítiques", va dir. "Avui hem rebut la confirmació del president sirià en aquest sentit".

No es van revelar més detalls de la discussió i no va quedar clar si Rússia va tenir prou influència diplomàtica per incidir en la situació sobre el terreny. Pel suport incondicional a Damasc, els russos han estat incapaços de guanyar-se la confiança de l'oposició siriana. Tampoc va quedar clar si els esforços diplomàtics de Rússia podrien empènyer Al-Assad a un compromís, tenint en compte que ha afirmat reiterades vegades que està lluitant contra terroristes, en lloc d'un aixecament popular.

El paper ambivalent del Kremlin

"Volen demostrar que estan actuant, però no poden fer res més", analitzava ahir Aleksandr I. Xumilin, director del Centre d'Anàlisi dels Conflictes al Pròxim Orient de Moscou. "Després de l'escàndol al Consell de Seguretat, Moscou necessitava trobar una altra manera d'actuar. Potser alguna cosa positiva en trauran, però almenys podran dir que Rússia està actuant, i no pas que està de braços plegats".

L'oposició siriana no va fer cap comentari de la reunió d'Al-Assad amb l'emissari rus, després de deixar clar que el seu objectiu és la dimissió del president sirià.

Els diplomàtics occidentals es van mostrar escèptics sobre la capacitat russa d'extreure cap tipus de compromís significatiu de la direcció siriana. "Els russos han fet una aposta i ja no tinc clar si tenen raó o no", va dir un diplomàtic occidental, que parlava en condició d'anonimat. "L'aposta de Rússia és que el govern sirià i les seves forces de seguretat seguiran unides i guanyaran en última instància, per motius de seguretat. Derrotaran la insubmissió al carrer".

A Washington, el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va assegurar que els EUA no consideren l'opció d'armar l'oposició. Tot i així, va dir que el govern està "explorant la possibilitat de proporcionar ajuda humanitària als sirians". I va afegir: "Estem treballant amb els nostres socis, un altre cop, per augmentar la pressió i aconseguir aïllar al règim".

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, també va criticar la decisió de Rússia. Va dir al Parlament que amb el veto al Consell de Seguretat havien donat "llicència per matar" a Damasc i que Turquia havia d'actuar d'alguna manera. "No podem continuar mantenint aquest silenci sobre el que realment passa a Síria", va afegir.

Hezbol·lah es desmarca

El líder del grup xiïta Hezbol·lah, Hassan Nasral·lah, va negar ahir que la seva organització estigui col·laborant amb el règim sirià en la repressió de la revolta. En una videoconferència retransmesa des d'un lloc secret per diverses televisions àrabs, Nasral·lah va assegurar que hi ha una conspiració internacional per derrocar Al-Assad. El líder xiïta va defensar la unitat del món islàmic i va reconèixer per primer cop que rep suport de l'Iran.

stats