ELECCIONS LEGISLATIVES A RÚSSIA
Crònica 07/12/2011

Moscou desplega 51.000 policies per aturar les protestes

Bricio Segovia
2 min
Detenció del líder opositor i antic vice-primer ministre Borís Nemtsov, ahir a la plaça Triumfalnaia de Moscou, per participar en una protesta contra el Kremlin considerada "il·legal".

MOSCOULa plaça Triumfalnaia, el lloc habitual on es manifesta l'oposició a Moscou, tenia ahir un aspecte desconcertant. Les proclames de "llibertat" i "Rússia sense Putin" es barrejaven amb les d'"eleccions netes" i "Rússia, Putin". Entre els més de 5.000 activistes que, segons dades del ministeri de l'Interior, es van concentrar en aquest emblemàtic indret al vespre, hi havia persones de formacions polítiques contràries al Kremlin i també membre dels Naixi, les joventuts de Rússia Unida (RU).

No gaire lluny d'aquest indret, a la plaça de la Revolució, uns 8.000 activistes participaven en un míting del partit oficialista. Era l'única concentració autoritzada de la jornada, continuació d'una massiva manifestació de Naixi que al matí va congregar uns 15.000 joves segons les xifres oficials.

El partidaris de RU van arribar amb tambors a les protestes en defensa dels resultats de les eleccions legislatives de diumenge, entelades per les denúncies de frau presentades pels observadors internacionals. La tensió verbal amb els opositors va anar en augment i en algun moment van arribar a les mans.

El resultat va ser de més de 250 detinguts per les forces antidisturbis, que havien acordonat les dues places des de primera hora de la tarda. Precisament, ahir van arribar a Moscou uns 2.000 efectius del ministeri de l'Interior, que s'unien als 49.500 policies que ja estaven desplegats a la ciutat des del començament de les eleccions. Ho feien un dia després que uns 10.000 opositors recorreguessin els carrers de la capital en una protesta massiva sense precedents en els 11 anys que fa que Putin és al poder i que es va acabar amb 300 detinguts.

Això va fer difondre a les xarxes socials russes els comentaris sobre el nerviosisme de les autoritats per aquests moviments insurgents. "És evident que les mateixes persones no poden estar de servei durant diversos dies sense descansar, per això fan torns", va dir un portaveu de la policia de Moscou, citat per les agències russes, que desmentia que el desplegament fos conseqüència dels aldarulls de dilluns.

Ahir també es van registrar diverses manifestacions no autoritzades a Sant Petersburg, on la policia va detenir més de 200 persones.

El pes de les xarxes socials

Totes aquestes concentracions opositores han estat convocades per internet. Ja fa temps que les xarxes socials i la blogosfera s'han convertit en l'àgora dels activistes polítics a Rússia, però des que es va confirmar la victòria de RU en les últimes eleccions cada cop són més els contraris al Kremlin que han sortit als carrers a protestar. Malgrat la fragmentació de l'oposició, per primer cop s'actua de manera conjunta.

El govern, per la seva banda, ha evitat fer comentaris sobre les protestes. Però després de perdre 77 escons a la cambra baixa del Parlament, RU és conscient del desgast que pateix i ja es planteja mesures dràstiques. "No hi ha dubte que el gabinet es renovarà, així com el cos de governadors", va dir el primer ministre, Vladímir Putin. De fet, el primer cap de turc podria ser Borís Grizlov, que no renovaria com a president del Parlament.

stats