LA REVOLTA CONTRA MALI
Crònica 19/04/2012

"Els tuaregs tenim dret a recuperar la nostra terra"

Tòpics: "Som pastors nòmades, però això no vol dir que no vulguem el nostre territori". Projecte: "Volem un estat laic i democràtic que reconegui la diversitat ètnica". Metròpoli: "França no ens ha ajudat mai"

Cristina Mas
3 min
Mossa Ag Attaher ha viscut sempre a Mali. El Moviment Nacional per a l'Alliberament d'Azawad el va enviar a Europa com a portaveu en començar l'alçament.

BARCELONAMossa Ag Attaher (Gao, 1980) és llicenciat en sociologia i màster en sanitat pública. Al gener, quan els tuaregs es van alçar en armes contra l'exèrcit de Mali, el Moviment Nacional per a l'Alliberament d'Azawad (MNLA) el va enviar a Europa com a portaveu oficial. Ag Attaher ha visitat Barcelona convidat per les associacions amazigues de Catalunya. Treballa pel reconeixement internacional de l'estat d'Azawad, que es va proclamar independent el 6 d'abril. Cap govern del món els ha reconegut fins ara.

¿Un poble nòmada lluita per la independència d'un territori?

A Occident hi ha l'estereotip del tuareg com un home blau, armat amb un sabre, que va pel desert, saqueja i fuig. Som pastors nòmades perquè estimem la nostra terra, no perquè rebutgem tenir un territori propi. Durant dècades, vam reclamar a l'estat malià que reconegués els nostres drets. Ens van donar una autonomia que no ha servit per a res: no han construït ni un pam de carreteres i les poques escoles que tenim són gràcies a les ONG. No respecten la nostra identitat ni la nostra llengua. És la frustració per l'incompliment dels acords que ens ha portat a proclamar la independència. Els tuaregs tenim dret a recuperar la nostra terra: Mali té poc més de 50 anys i unes fronteres traçades amb cartabó. Nosaltres tenim mil·lennis d'història al territori.

¿El seu moviment s'encomana de les revoltes del nord de l'Àfrica?

Els tuaregs volem la llibertat i la democràcia com els tunisians, els libis, els marroquins i la gent de la Cabília.

Com ha avançat el MNLA?

Tenim un buró polític i un estat major. Des de l'octubre fins al gener vam estar preparant-nos a les muntanyes del nord. El 5 de gener vam començar a avançar en tres fronts cap a les principals ciutats: Gao, Tombouctou i Kidal. La gent va celebrar la nostra arribada. El MNLA garanteix la seguretat i els comitès revolucionaris asseguren l'administració. Els alcaldes i responsables regionals electes continuen al seu càrrec fins que hi hagi el canvi polític. Ara hem constituït una coordinació nacional de la societat civil, fins que posem en marxa les institucions del nou estat. El nostre projecte és un estat laic, democràtic i que reconegui la diversitat ètnica.

Quin paper juga França?

França és qui va causar el problema. I nosaltres no esperem res de París. Els francesos no ens han ajudat mai, en cap de les revoltes tuaregs: al contrari, sempre han tingut un silenci còmplice i donen suport militar a l'exèrcit de Mali. Han col·laborat en la militarització del nostre territori. Ara el ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, ha dit que donaran suport a una intervenció africana.

Però a Líbia els tuaregs estaven amb l'exèrcit de Gaddafi.

Hi havia tuaregs a l'exèrcit de Gaddafi, però no com a mercenaris, sinó com a professionals. Gaddafi deia que ajudava els tuaregs per fer un xantatge a Mali en el seu delirant projecte de reunificació de les monarquies africanes. Quatre mesos abans de la caiguda de Sirte (la ciutat natal de Gaddafi, on es va refugiar els últims mesos) 400 oficials tuaregs van abandonar-lo i van venir amb les seves armes per defensar Azawad. Nosaltres vam tenir combatents tuaregs, com el meu oncle, que van lluitar contra l'exèrcit gaddafista al costat dels amazics. Però això no ho diu la premsa.

Diuen que volen un estat laic, però col·laboren amb els islamistes.

Els islamistes d'Ansar Dine, que estan dirigits per un tuareg, volen aplicar la xaria en tot el territori de Mali. Nosaltres volem un estat laic i la independència d'Azawad. No tenim els mateixos objectius: no hi ha hagut comandaments conjunts ni els nostres combatents s'han barrejat amb ells. És cert que quan vam alliberar Tombouctou ells van atacar alhora una base de l'exèrcit. Ara els podem veure repartint medicines a la porta de l'hospital. Els volem combatre políticament: la millor manera és fer que la gent pugui expressar lliurement el seu rebuig. És com Al-Qaida al Magrib Islàmic: ja hi eren abans que nosaltres arribéssim. Quan siguem independents trobarem la millor estratègia per eradicar el terrorisme.

Què faran amb el petroli?

El petroli d'Azawad no està explotat: només tenim reserves molt importants. Hem cancel·lat tots els contractes signats pel govern de Mali amb empreses estrangeres. Aquests recursos es posaran al servei de construir el nou estat.

stats