Crònica 13/02/2011

Els Mossos controlaran la fira amb 330 agents que vetllaran per la seguretat

Marta Català
2 min
Un mosso i un guàrdia urbà patrullen pel centre.

BarcelonaÉs el problema de cada any. Els carteristes que martiritzen els congressistes de la fira mundial del mòbil. Enguany, 330 agents uniformats i de paisà procedents de totes les comissaries de Barcelona vetllaran per la seguretat de les 55.000 persones que visitaran el GSM Mobile World Congress. Entre els assistents hi haurà uns 100 alts càrrecs executius de tot el món.

Els Mossos d'Esquadra han posat en marxa per tercer any un ampli pla de seguretat per minimitzar els furts i vetllar per la seguretat durant els dies que dura el congrés, i han comptat amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, la Fira de Barcelona, el gremi d'hotelers i l'Ajuntament de Barcelona.

L'any passat es van produir 118 denúncies per robatoris a congressistes que es van registrar sobretot a les zones properes als hotels, a l'entorn de la fira i a restaurants del recinte. Joan Carles Molinero, comissari i responsable dels Mossos de Barcelona, explica que "la presència policial ha fet minimitzar el furt directe i sobretot el que es fa ara és el furt en descuit". Persones que van a comprar un entrepà i deixen momentàniament el seu portàtil a una cadira, per exemple. Per això, els Mossos han elaborat un tríptic en què aconsellen als visitants que no portin l'acreditació de manera visible i que vigilin molt els seus objectes personals: "Fem una campanya de prevenció, no tot és presència policial, fem pedagogia", explica el director general dels Mossos, Manel Prat. Un dels objectius del pla per evitar robatoris serà extremar les mesures de seguretat en els accessos al recinte i en el tràmit per fer les acreditacions.

De fet, l'any passat ja es va aconseguir reduir un 30% els robatoris durant els dies de congrés extremant les mesures de seguretat. Segons Molinero, els lladres, molts reincidents que fins i tot s'infiltren entre els congressistes, busquen sobretot les PDA i els ordinadors portàtils. Aquest any, a l'interior del recinte també s'intensificaran les mesures de seguretat i s'instal·larà una oficina de denúncies i pèrdues. Fins i tot els Mossos estudien que en el futur els afectats puguin denunciar des dels hotels perquè no hagin de traslladar-se a una comissaria. Per facilitar la comunicació, els Mossos s'han reunit amb els hotelers i els responsables dels establiments de restauració per aconsellar-los sobre com prevenir els furts. I és que Barcelona se la juga, ja que aquest any es decideix si la capital catalana es convertirà en la seu oficial del congrés per als pròxims cinc anys.

De la seva banda, la Guardia Urbana ha dissenyat un dispositiu per evitar aglomeracions de vehicles i ha pactat rutes per no provocar retencions de trànsit. Concretament es posaran en funcionament unes 800 limusines i uns 8.000 taxis.

stats