FUNCIÓ PÚBLICA
Crònica 14/01/2012

Mossos i funcionaris de presons radicalitzen les protestes

El conflicte entre els treballadors públics i el Govern per les retallades s'agreuja. Els mossos pressionen aparcant l'ús del català com a llengua preferent i el pols a les presons bloqueja alguns centres.

Elena Freixa
4 min
Els Mossos protesten amb tancaments  en diverses comissaries.

BARCELONAEl sector públic planta cara a la Generalitat per aturar les rebaixes de sou i de condicions laborals que el Govern tira endavant sense consens amb els treballadors. La crispació va pujar ahir fins a cotes preocupants a presons, amb bloquejos en alguns centres que van alterar el funcionament, i també en diverses comissaries ocupades per agents dels Mossos d'Esquadra, que van forçar una reunió amb el departament d'Interior. La trobada amb el Govern va servir per constatar la divisió i no aturarà les protestes. De moment, una cinquantena de mossos passen la nit a la comissaria de plaça Espanya.

La protesta dels Mossos d'Esquadra va tenir un component polèmic quan van anunciar que, entre les mesures de pressió, passaven a utilitzar el castellà com a llengua prioritària en les comunicacions (tant internes com per adreçar-se als ciutadans). Els portaveus dels sindicats SAP-UGT i CCOO-SME, Valentín Anadón i Antoni Castejón, van defensar la mesura com "una més" per incomodar el Govern, però la iniciativa va topar de seguida amb crítiques dins del cos policial i també a les centrals dels mateixos sindicats. La Plataforma per la Llengua va titllar de "deplorable" la instrumentalització del català i va lamentar que, en la defensa lícita dels seus drets, s'acabi perjudicant el ciutadà.

El secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, va sortir al pas de les crítiques assegurant que el posicionament del sindicat de mossos havia estat una "rebequeria" fruit de la tensió que pateix el sector públic. Va culpar el Govern de generar aquest ambient de crispació que es va traduir en una "relliscada".

"Potser en calent va arribar una proposta que mai hauria d'haver-se produït", va excusar-se en una conversa telefònica amb el diari ARA. Álvarez va reivindicar que ni des d'UGT ni des del SAP es defensarà que es faci servir la llengua com a element per generar cap tipus de conflicte. "La llengua no és del Govern, és de la gent, i no es pot utilitzar", va concloure. La portaveu, Dolors Llobet, va negar el suport del sindicats a "qualsevol acció que posi en qüestió la llengua pròpia del país".

La pressió dels mossos va tenir efecte i van aconseguir una reunió amb el Govern que, tot i ser l'inici del diàleg, no aturarà noves mobilitzacions aquest cap de setmana, segons van confirmar els sindicats.

L'espurna que va fer esclatar les protestes en cadena a diverses comissaries (Barcelona, Badalona, Lleida i Girona) va ser la comunicació unilateral per part d'Interior de com s'articularan les retallades sobre el cos policial. El portaveu del sindicat SPC, David Miquel, en va posar com a exemple que es pretén la rebaixa d'un 25% del sou a partir del tercer mes de baixa per malaltia comuna o bé la supressió del tiquet menjador en les guàrdies de 12 hores els caps de setmana.

Les assemblees es convocaran la setmana que ve a les comissaries de tot Catalunya per concretar les demandes i traslladar-les a la propera reunió de divendres.

Presons sota mínims

El pols entre els treballadors de presons i la Generalitat va afectar també el funcionament normal de centres penitenciaris com Quatre Camins, Brians, Figueres i Tarragona. El col·lectiu s'ha vist especialment perjudicat per les retallades plantejades pel Govern, que inclouen rebaixes salarials de fins al 20%, segons els sindicats.

El bloqueig va retardar canvis de torns al matí i a la tarda, va interrompre activitats com la sortida al pati dels reclusos i va obligar a cancel·lar trasllats d'interns als jutjats. Segons el departament de Justícia, les accions van afectar més de 5.000 reclusos i una cinquantena de procediments judicials. El Govern va considerar "irresponsables i desproporcionades" les accions dels treballadors, i va assegurar que s'havia posat en risc la seguretat als centres. Els treballadors no descarten noves accions si la Generalitat no rectifica les seves pretensions.

La protesta arribarà al Parlament

La indignació arribarà la setmana que ve a les portes del Parlament, aprofitant l'inici del ple per debatre les esmenes a la totalitat als pressupostos i la llei que els acompanya, que és la que recull les retallades als funcionaris. El dimecres 18 de gener una manifestació unitària de CCOO, UGT i la IAC recorrerà Barcelona i es concentrarà davant la cambra catalana per escenificar un cop més el rebuig frontal a les retallades. "La Generalitat ha adoptat una actitud despòtica", va criticar el portaveu d'UGT al sector públic, Xavier Casas.

Mentre col·lectius com els treballadors de presons i els mossos ja han esclatat, d'altres com els bombers ja han avisat que ho faran depenent del que els plantegi la Generalitat en les reunions de la setmana que ve. "Les protestes es radicalitzaran", avisava la portaveu de la Funció Pública de CCOO, Josefina Pujol al matí.

Els sindicats convocants de la mobilització asseguren que les pretensions del Govern suposen una regressió de drets "de 30 anys". La rebaixa del poder adquisitiu amb mesures com la retallada de complements van d'entre el 10% a més del 20%, segons la UGT. Els sindicats sospiten també dels ajustaments "temporals" que, malgrat aquesta etiqueta, no tenen una data clara per deixar d'aplicar-se, segons va explicar Casas.

En un darrer intent per aturar les retallades, els sindicats UGT i CCOO han accelerat les rondes de contacte amb els grups parlamentaris. Ja s'han reunit amb el PSC i amb ICV, i dilluns ho faran amb ERC. "Volem demanar a les forces polítiques responsabilitat de cara al debat per posar seny a les retallades", va explicar la portaveu del sector públic a CCOO, Josefina Pujol. A totes els han traslladat la proposta de convocar una consulta ciutadana per donar l'oportunitat que la gent es pronunciï sobre una austeritat que, en aquests termes, no constava en cap programa polític.

Pujol va acusar el Govern de "menysprear" la negociació amb els agents socials i també els òrgans consultius de què disposa, com ara el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), que no ha rebut el text concret per poder emetre el seu dictamen. El portaveu d'UGT va afegir, a més a més, que el redactat de les mesures inclòs a la llei de mesures fiscals i financeres que acompanyarà els pressupostos "és ambigu en alguns punts i posa en perill la salvaguarda promesa per la Generalitat davant la més que probable retallada que vindrà de Madrid els propers mesos".

La protesta al sector públic serà l'avantsala d'una mobilització molt més àmplia el 28 de gener. La plataforma Prou retallades, que aglutina sindicats i desenes d'entitats i organitzacions, prepara una manifestació per rebutjar on vol carregar la Generalitat l'estalvi. Dilluns presentaran el memorial de greuges de la societat civil.

stats