ATAC SUÏCIDA A ALEXANDRIA
Crònica 02/01/2011

Mubàrak insta cristians i musulmans egipcis a unir-se contra el terror

Els cristians d'Egipte van viure ahir un atac sense precedents . Un terrorista suïcida va atemptar contra una església copta en plena celebració del Cap d'Any. El president Mubàrak va cridar a mantenir la convivència .

Albert Garcia
2 min
Qiddissin, BishrEntre

Corresponsal al caireCom a mínim 21 persones van morir i una setantena van resultar ferides dissabte a la matinada en un atemptat a la porta d'una església copta d'Alexandria, a Egipte, quan passaven vint minuts de les dotze de la nit. Al voltant d'un miler de persones estaven celebrant en aquell moment els oficis religiosos del Cap d'Any quan una bomba va esclatar a la sortida de l'església de Qiddissin (Els Sants), situada al barri de Sidi Bishr.

Entre la setantena de ferits, n'hi havia quatre de molt greus que van ser transportats en avió al Caire. La resta van ser traslladats a diversos hospitals en ambulàncies i cotxes particulars de persones que eren a la zona en el moment de l'explosió, segons va confirmar el ministre de Sanitat, Hatem Al-Gabali. El govern va reforçar poc després les mesures de seguretat a la resta d'esglésies del país.

El ministeri de l'Interior va descartar la hipòtesi inicial que es tractava d'un atemptat amb cotxe bomba i va assegurar que era un atac suïcida i que el terrorista havia mort. Al tancament d'aquesta edició cap grup havia assumit l'autoria de l'atemptat, però s'especulava que podria estar relacionat amb atemptats similars ocorreguts en els últims mesos a l'Iraq i a Nigèria. A finals d'octubre un grup relacionat amb Al-Qaida a l'Iraq va anunciar que tots els cristians de l'Orient Mitjà eren "objectius legítims".

Condemna dels musulmans

La comunitat musulmana egípcia va criticar durament l'atemptat, inclòs el moviment dels Germans Musulmans, que va afirmar que "cap religió del món pot tolerar aquesta mena de crims".

El papa Benet XVI va demanar a la comunitat cristiana en la primera missa de l'any que "no cedeixi al desànim ni a la derrota" i es va adreçar als dirigents mundials perquè defensin els cristians "dels abusos i la intolerància religiosa".

En un missatge televisat el president Hosni Mubàrak va instar tota la nació a mantenir-se "unida contra el terrorisme" i va remarcar que l'atemptat "té el segell d'elements estrangers". Mubàrak, que va condemnar durament l'atemptat, va assegurar que anava dirigit contra tots els egipcis, "tant cristians com musulmans".

Centenars d'egipcis cristians van sortir al carrer en senyal de protesta per la falta de seguretat a les esglésies. Alguns portaven ganivets i van protagonitzar enfrontaments violents amb la policia, que va llançar gasos lacrimògens per dispersar la multitud congregada a l'església de Qiddissin. Al vespre es van celebrar els funerals per deu de les víctimes al convent de Mari Mina, a l'oest de la ciutat, i es preveu que continuïn avui.

stats