CANVIS AL MÓN ÀRAB
Crònica 08/02/2011

Mubàrak intenta comprar els funcionaris

D. Kirkpatrick I D.e. Sanger
2 min
Prometien, Associated

The New York Times / El CaireUn cop començada la tercera setmana de la revolta sembla que el Caire torni a la normalitat: ahir, tant les botigues com els bancs funcionaven i ressonava de nou el típic brogit caòtic del trànsit a la ciutat. Alhora, el nou govern es reunia per primera vegada d'ençà que el president egipci, Hosni Mubàrak, va prometre que el renovaria. Prometien una pujada del 15% dels sous dels funcionaris, segons les informacions locals.

La mesura sembla destinada a aconseguir reforçar el suport a Mubàrak d'entre els sis milions de funcionaris del govern i així desactivar el suport popular que donen a les protestes en curs. El recent nomenat ministre d'Hisenda, Samir Raduan, va dir que l'augment salarial entraria en vigor a l'abril, segons Associated Press; altres informacions suggereixen que l'augment podria ser amb un sol xec. Tot i això, els indicis que la revolta no havia acabat encara persistien. Els plans per obrir de nou la borsa es van ajornar fins diumenge i l'exèrcit mantenia tropes i tancs patrullant pels carrers on encara hi havia vehicles cremats.

Els mercats financers internacionals encara veuen el país com un risc. La lliura egípcia va caure ahir un 1,6% i el Banc Central ha perdut considerablement el seu volum de venda. Després d'una setmana tancat, el banc ha perdut la majoria d'inversors estrangers en lletres del tresor egípcies.

Diumenge el govern va anunciar que la transició ja havia començat amb una trobada entre el vicepresident, Omar Suleiman, i dos representants dels Germans Musulmans, el partit islàmic il·legalitzat per Mubàrak. Es van reunir juntament amb 50 líders egipcis, tant oficials com de l'oposició -dels més petits als joves que han organitzat la revolta des de les xarxes socials.

Obama: "Egipte progressa"

Després de les reunions de diumenge entre les dues parts, el president dels Estats Units, Barack Obama, va mostrar-se ahir satisfet i va observar que el país està "aconseguint progressos". Obama va reiterar que "evidentment Egipte ha de negociar un camí". El dia abans, a la cadena nord-americana Fox, va advertir que Egipte "no tornarà a ser el que era". Però el fet és que la "transició ordenada" que demana Obama és l'encapçalada per Suleiman. Un polític que els manifestants atrinxerats a la plaça Tahrir encara veuen massa proper a Mubàrak.

stats