02/02/2011

Mubàrak ja té data de caducitat

4 min
Finalment, Constitucio

ENVIADA ESPECIAL AL CAIREEgipte no viu una revolta. Egipte va viure ahir una festa amb un milió de persones orgulloses d'elles mateixes per haver perdut la por. "És el dia de la llibertat", "És l'últim dia", "Finalment hem començat a dir no ", deia la riuada de gent que durant tot el dia va omplir la plaça Tahrir al Caire i també els principals carrers d'Alexandria i Suez. La festa va acabar, però, amb els crits d'indignació "Vés-te'n, vés-te'n" de centenars de persones que, a la nit, van seguir el discurs televisat de Hosni Mubàrak en un gran llençol instal·lat com a pantalla a la plaça de la Llibertat. L'últim dia del règim encara no ha arribat. No ho farà fins a la tardor. El president va comparèixer per dir que, com a militar, no pensa "trair la seva responsabilitat" i el seu deure és "assegurar l'estabilitat d'una transició política ordenada". Però si el president, en un últim intent per guanyar temps, es va veure forçat a anunciar ahir que no es presentarà a les pròximes eleccions i que reformarà la Constitució és perquè centenars de milers d'egipcis acabaven d'escriure una pàgina important de la història del seu país.

Des de primera hora del matí, milers de persones van començar a omplir a vessar la plaça de la Llibertat. Tothom se saludava i se somreia. Des del llarg pont Ksar al-Nil, una de les vies d'entrada a la plaça que l'exèrcit bloqueja des de l'inici de la revolta, tota l'avinguda era plena de gent que avançada pacientment entre estrictes controls de seguretat. Primer, l'exèrcit revisant la documentació. Després, escorcolls i més comprovacions de papers, bosses i butxaques. Una filera per als homes i una altra per a les dones. Després del caos de divendres passat, els egipcis van decidir ocupar-se ells mateixos de la seguretat. Ho fan amb les patrulles ciutadanes que continuen controlant els carrers i ho van fer ahir de la manera més estricta per evitar que res pogués espatllar la gran manifestació.

Centenars de persones ja havien passat la nit a la plaça Tahrir. Cada cop són més. Les fogueres per escalfar-se s'estenien ahir al vespre per l'avinguda del Museu Egipci. Al centre hi havia algunes tendes de campanya i en un dels carrerons adjacents, als baixos d'un edifici que des de divendres ha fet d'hospital improvisat per als ferits de les protestes, ahir els metges ja van tenir poca feina, però les catifes i les mantes de terra van servir perquè desenes d'homes dormissin unes hores abans del que una pancarta va anomenar "el dia de la llibertat".

Quin toc de queda?

Les mesures d'excepció imposades pel president egipci es fan cada dia més petites. El toc de queda és irrellevant a la plaça Tahrir. La gent ha fet servir alternatives per enviar missatges de Twitter a través del telèfon. Les paraules de l'exèrcit dilluns a la nit anunciant que no utilitzaria la força contra els manifestants era ahir el principal titular als diaris independents del país. Hussein en portava un a al mà quan va arribar a la manifestació i el llegia excitat als seus amics: "Hi ha un article que diu que ha arribat el moment de deixar espai a una nova generació", va explicar satisfet.

Rasha Amir Amir, una doctora de 34 anys que treballa a l'Hospital Universitari del Caire, on han atès la major part dels ferits dels últims dies, encara tremolava quan va arribar a la plaça. Estava nerviosa. S'havia preparat un full de paper amb tot el que volia dir i buscava un periodista que l'escoltés: "La gent té por de venir. He intentat convèncer altres metges, altres dones, però s'han quedat a casa espantats", va dir.

La manifestació no es va moure

Quan l'oposició va anunciar una gran manifestació unitària va dir que volia avançar des de la plaça Tahrir -focus de les protestes- fins al palau presidencial de Hosni Mubàrak. La seguretat, però, ho va fer impossible. Hi havia controls a tot el camí fins al barri d'Heliòpolis.

A un quilòmetre del palau, quatre tancs, filats de dos metres d'alçada i un grup de soldats impedien el pas. Agents de paisà ens van aturar abans d'arribar a la tanca. L'avinguda estava deserta. Però tot i la vaga general decretada ahir, algunes botigues i negocis petits de la zona van obrir. "Nosaltres no estem contents amb el que passa a la plaça Tahrir. Mubàrak ha donat una bona resposta i ara estem molt millor que divendres passat", va dir un dels clients d'una barberia, en plena tallada de cabells. Va ser l'únic que va voler parlar abans que dos homes apareguessin demanant-nos la documentació. Ens van obligar a marxar, advertint-nos que no es podia parlar amb els soldats perquè tenien ordre de disparar i ens van vigilar fins que el cotxe va arrencar.

Tenir la resistència tancada en una plaça ha permès a Hosni Mubàrak marcar el ritme dels canvis. En el seu discurs el president va anunciar ahir que "limitarà el nombre de mandats presidencials i que demanarà a la policia que compleixi la seva funció de servei tot respectant els drets de la gent".

Mubàrak va anunciar també que demanarà al poder judicial que prengui les mesures necessàries per perseguir la corrupció i per investigar a fons qui hi havia darrere del pillatge i el caos que es va declarar divendres passat després de la primera manifestació massiva al Caire. Una violència que el president, que no optarà de nou a la reelecció després de 30 anys, va tornar a atribuir, sense anomenar-los, a "determinats grups polítics". L'oposició no es conformarà amb aquesta "nova realitat" que Mubàrak va anunciar ahir que havia nascut.

Els principals portaveus dels grups opositors que des de fa uns dies es deixen veure per la plaça Tahrir pensen seguir demanant a Mubàrak que deixi el càrrec com més aviat millor. Un enviat especial de la Casa Blanca va ser ahir al Caire per donar l'empenta final a Mubàrak.

Les concentracions seguiran. Encara no s'ha trobat el difícil equilibri entre la necessitat de canvi immediat que un milió de persones van demanar ahir a la plaça Tahrir i una transició ordenada que eviti el buit de poder a Egipte.

stats