EGIPTE JUDICI A L'ANTIC RÈGIM
Crònica 04/08/2011

Mubàrak nega totes les acusacions

L'exdictador egipci, Hosni Mubàrak, va comparèixer ahir per primer cop, estirat en una llitera, davant del tribunal que el jutja per la repressió sagnant de la revolta. Mubàrak va negar tots els càrrecs.

Sergi Cabeza
3 min
Mubàrak nega totes les acusacions

EL CAIRE.La imatge d'ahir de l'expresident egipci Hosni Mubàrak davant la justícia és la d'un moment històric per a Egipte i per al món àrab. Per primer cop un dictador compareixia com a acusat després de perdre el poder a causa d'una revolta popular, a diferència de Saddam Hussein, que va caure en unes circumstàncies ben diferents.

No era clar que la fotografia es fes realitat, ja que en els últims mesos la salut de Mubàrak ha estat motiu d'especulacions. L'última, la setmana passada, deia que el dirigent derrocat havia entrat en coma i que el judici era improbable.

Malgrat el secretisme sobre el seu estat, els dubtes es van esvair ahir pel matí quan va aparèixer en una llitera, vestit de blanc, dins d'una gàbia, i en aparents bones condicions per encarar el judici.

Molta emoció al carrer

El centre del Caire respirava una calma poc habitual ahir al matí. De les ràdios dels cotxes s'escoltava ben fort el so en directe de la seu de l'acadèmia de policia, on s'ha instal·lat el jutjat, i la gent, a les botigues, mirava atentament els televisors esperant el moment. "Estic molt content, gairebé ploro" va explicar Rifat Ahmed, un jove revolucionari que treballa en una oenegé, referint-se al moment en què ha vist Mubàrak entre barrots per primer cop. "Per ser sincer, dimarts tenia dubtes sobre si apareixeria", va assegurar. Dos casos que verbalitzen el sentiment del carrer a Egipte.

Un cop era a la sala, el judici va anar més o menys com s'esperava. Tots els acusats es van declarar no culpables dels càrrecs, que inclouen l'assassinat de manifestants durant la revolta, corrupció i abús de poder. "Nego tots els càrrecs i acusacions categòricament. No he comès cap crim", va dir Hosni Mubàrak micròfon en mà estirat a la seva llitera.

Mubàrak, els seus fills Alaa i Gamal, l'exministre de l'Interior, Habib al-Adly, i altres sis alts càrrecs de l'antic règim van escoltar, amb mostres d'indiferència, com els advocats defensors i de l'acusació exposaven les seves peticions al jutge.

Finalment, les demandes tècniques de l'advocat de Mubàrak i els seus fills van fer que el judici s'ajornés fins al 15 d'agost, conjuntament amb el de Hussein Salem, que és considerat peça clau en els negocis corruptes del dictador i que actualment està empresonat a Espanya. Mentrestant, la vista contra Al-Adli i els seus col·laboradors continuarà avui per la mort de 847 manifestants els 18 dies de la revolta.

"Gaudint del judici a Mubàrak. És hora de jugar", "Al·là és el més gran" i "Moment històric" són algunes de les frases que es van poder llegir a les xarxes socials, que bullien de comentaris que barrejaven l'alegria de veure el caçador caçat i la prudència sobre el resultat final del judici.

"El que hem viscut avui és simbòlic i està molt bé, però no tinc gaire esperança en el futur. Sabíem que ajornarien el judici i que avui no passaria res", deia Rami Abadir, un cristià secular que treballa en el sector del petroli per a una empresa holandesa. "Crec que morirà abans o després, que aniran allargant el judici fins que mori. L'haurien d'haver jutjat molt abans".

Un judici inacabable

Els analistes més punyents han escrit aquests dies que el judici només pretén calmar els ànims dels joves revolucionaris, que cada cop estan més alterats, però que s'anirà ajornant contínuament, durarà una llarga temporada i acabarà sense una condemna exemplar. "El dia de passar comptes", com titulava ahir el principal diari independent d'Egipte, Al Masry al Youm , haurà d'esperar, com a mínim, fins al 15 d'agost.

stats