LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 02/04/2011

El 'NYT' reflecteix les peticions fiscals catalanes

Redacció
2 min

Barcelona.The New York Times es va sumar ahir al Financial Times a l'hora de fer-se ressò de l'estat de les arques de la Generalitat. En un article titulat "Els dèficits de les regions augmenten les pors sobre Espanya", el rotatiu nord-americà explica els problemes de finançament que té Catalunya. El diari es fa ressò de les reivindicacions catalanes, que vinculen, en part, l'elevat dèficit públic català a les exigències de solidaritat del govern espanyol amb les autonomies menys pròsperes.

Els experts consultats pel rotatiu situen com un dels principals motius de la crisi el sistema de finançament espanyol. El New York Times explica que aquest model obliga Catalunya a contribuir amb impostos equivalents al 10% del producte interior brut (PIB) espanyol per donar suport a les comunitats més pobres. El rotatiu afegeix que aquesta contribució es porta a terme a través de taxes que es recullen a Madrid.

El diari també destaca que l'estat dels comptes de la Generalitat ha aprofundit les preocupacions dels mercats internacionals per la falta de disciplina fiscal de les autonomies espanyoles. El rotatiu posa èmfasi en la grandària de l'economia catalana -similar a la portuguesa-, amb una població que representa el 16% de l'espanyola, el 19% del PIB i el 27% de les exportacions.

El diari novaiorquès ressuscita el tòpic de Catalunya com a àrea "de gran dinamisme econòmic". Tanmateix, matisa que "Catalunya i vuit autonomies més no aconseguiran els objectius de dèficit i això ha ajudat a mantenir les preocupacions sobre l'estabilitat de les finances espanyoles a llarg termini". The New York Times recorda "l'enorme desafiament del nou Govern per retallar el dèficit dos terços i arribar així als objectius marcats per l'executiu espanyol".

Segons dades del Banc d'Espanya, el deute de la Generalitat s'enfila per sobre dels 30.000 milions, un 3,9% del PIB català, i el Govern té dificultats per trobar finançament, necessitats xifrades en 11.000 milions per al 2011. De fet, Moody's va rebaixar la qualificació del deute català el mes passat.

stats