L'ACCIDENT DEL 'COSTA CONCORDIA'
Crònica 20/01/2012

Naufragi, mentides i cintes de vídeo

El naufragi del Costa Concordia s'embolica. L'aparició d'una jove ballarina que estava sopant amb el capità i l'evidència que la tripulació, inicialment, va mentir a les autoritats compliquen el cas.

Carles Arbolí
3 min
CONTRAST MEDITERRANI El creuer Costa Serena passava dimecres a la nit prop del Costa Concordia, enfonsat davant la costa de l'illa italiana de Giglio.

BARCELONA.Com si fos el trencaclosques argumental d'un culebró, els investigadors del naufragi del Costa Concordia van encaixant les peces, i a cada nova composició, més perplexitat. El cas ja no és només la imprudència d'un capità que decideix acostar massa a la costa el creuer i que a l'hora de la veritat fuig com les gallines -un tripulant peruà va denunciar ahir novament que el comandant Francesco Schettino havia actuat com un "covard"-, sinó que la investigació està posant al descobert el cúmul de despropòsits i enganys que van envoltar els minuts previs i posteriors a l'accident.

L'informe de la capitania de Liorna, que relata minut a minut tot el seguiment de la tragèdia, revela que el primer avís de l'accident es va rebre a les 22.06 h de divendres, uns vint minuts després de l'impacte contra la roca, però sorprenentment l'alerta no va arribar pels conductes reglamentaris d'emergència del Costa Concordia , sinó que va ser una passatgera qui va alertar les autoritats. En una trucada telefònica als carabinieris -policia italiana- de Prato és una dona qui informa que està passant alguna cosa al vaixell. "Ens fa saber que la seva mare navega en una embarcació de Costa Crociere i que durant el sopar el sostre del pont que hi ha damunt el restaurant ha caigut sobre algunes persones i que s'ha donat l'ordre a tots els presents de col·locar-se les armilles salvavides", afirmen.

A partir d'aquesta comunicació, la capitania de Liorna, després d'esbrinar de quin vaixell es tracta, contacta a les 22.14 h amb el Costa Concordia i "l'oficial a l'aparell confirma que hi ha un problema a bord a causa d'una apagada elèctrica de prop de 20 minuts, que quedarà resolta del tot al cap d'uns 20 minuts". La següent comunicació entre el buc i la capitania es produeix a les 22.26 h -40 minuts després de l'impacte-, i llavors ja és el capità Schettino qui dóna per primer cop la versió real dels fets: "Respon que hi ha una via d'aigua oberta al costat esquerre amb inclinació de la unitat, que no hi ha ferits ni víctimes mortals i que només necessita l'assistència d'un remolcador".

Apareix l'acompanyant

Per què primer s'amaga la informació real? Per què el capità Schettino triga tant a reaccionar? Són dos dels interrogants que encara cuegen però que comencen a tenir resposta. El diari La Repubblica revelava ahir que durant els 40 minuts que van transcórrer entre el xoc contra les roques i la comunicació oficial amb l'abast real de l'accident, el capità Schettino hauria parlat almenys tres vegades amb el director d'operacions marines de Costa Cruceros, Roberto Ferrarini. Segons el rotatiu italià, quan un creuer detecta alguna incidència a bord, l'últim que es vol fer és avisar la Capitania Marítima, ja que això requereix una sèrie de controls que es poden allargar fins a vuit hores i que significa tenir el buc aturat, amb les corresponents pèrdues econòmiques i retard en la ruta. Això hauria provocat que, en un primer moment, es minimitzés l'accident.

Però l'altre gran misteri és saber on era el capità a l'hora de l'impacte. Malgrat que en la seva declaració a la policia Francesco Schettino va defensar que era al pont de comandament, la realitat és tossuda i el que deien alguns testimonis, que el situaven sopant amb una acompanyant, es va confirmar ahir. Schettino sopava, en el moment del succés, amb una jove de 25 anys, de nacionalitat moldava, i que ahir va aparèixer en un vídeo de la televisió del seu país donant tots els detalls del sopar, que es va fer en una sala adjacent del pont de comandament i on es va servir vi en abundància, segons els testimonis.

La noia, que es diu Domnica Cemortan, treballa de ballarina a la companyia de creuers Royal Star i, segons el seu testimoni, també exercia a vegades de traductora al Costa Concordia . Tot i això, durant l'accidentat viatge estava suposadament de vacances i hauria pujat al port de Civitavecchia (Roma) només dues hores abans del naufragi. Un extrem que va confirmar la companyia Costa Cruceros que, en un comunicat, va assegurar que la noia havia adquirit el passatge i que formava part de la llista de viatgers. En les seves declaracions a la televisió de Moldàvia, la jove ballarina va defensar, però, l'actuació del capità Schettino durant les tasques d'evacuació de la nau. "Va salvar més de 3.000 persones", assegura Domnica.

stats