CRISI IMMOBILIÀRIA
Crònica 06/06/2011

Naus industrials 'low cost'

Josep Ferrer
2 min
Oferta agressiva Forcadell ha posat al mercat naus a entre un i tres euros per metre quadrat.

Actiu aturat, pèrdua segura; actiu en moviment, guany gairebé garantit. Aquesta és una de les màximes dels negocis. La crisi econòmica, sobretot en el sector immobiliari, ha fet que habitatges, oficines, locals comercials i naus industrials que fa uns anys donaven altíssimes rendibilitats als propietaris, promotors i intermediaris, ara els provoquin més pèrdues que beneficis en no trobar llogaters o compradors per als seus actius.

La consultora immobiliària catalana Forcadell ha decidit passar a l'acció. Ho ha fet amb una agressiva reducció de preus, en alguns casos del 50% i fins i tot del 60%, en el lloguer de naus industrials que van d'1 a 3 euros per metre quadrat mensuals, depenent de la ubicació en relació a la distància que les separa de la ciutat de Barcelona. "Veiem que hi ha un mercat parat i amb molta oferta i el que pretenem és ajudar els propietaris i els demandants", explica el director de l'àrea d'agència i inversió de Forcadell, Toni López. La iniciativa ha tingut força èxit ja que en només una setmana havien aconseguit incorporar a aquesta promoció una setantena de naus industrials de les 600 que la consultora té de referència.

Demanda exigent

Amb el boom immobiliari els preus s'havien disparat en excés. En el cas de l'Hospitalet s'havia arribat a pagar 10 euros mensuals per metre quadrat per una nau industrial. Com que la crisi va per llarg, els preus s'han anat adaptant fins a situar-se, en aquesta ciutat, entre els 5 i els 6 euros per metre quadrat al mes de mitjana. Tot i així, i pel fet que "la demanda és oportunista, ja que està en una posició dominant, és molt exigent i fa ofertes a la baixa", molts d'aquests actius, que en alguns casos "estan obsolets perquè no s'han actualitzat ni reformat i per tant requereixen una inversió addicional per instal·lar-s'hi", explica López, fa mesos que estan aturats i sense cap mena d'activitat. La mitjana de desocupació d'una nau industrial a la primera corona metropolitana és de nou mesos i en alguns casos ha arribat als 12 i 15 mesos.

Amb l'aplicació de preus low cost Forcadell pretén reactivar aquest mercat. Per aquest motiu s'ha posat en contacte primer amb els petits propietaris de naus, ja que són els més interessats a treure'n rendiment encara que sigui abaixant els preus. "D'altres que van comprar molt car prefereixen tenir l'actiu parat", afirma López. Com a intermediari la consultora busca empreses solvents que volen ampliar espais, d'altres que han patit una reducció de plantilla i per tant necessiten una nau més petita i sobretot nous inversors, "gent que ha estat acomiadada d'una empresa amb una important indemnització i que es vol establir pel seu compte", just el que va passar fa uns anys amb treballadors acomiadats de Seat a la Zona Franca i que va provocar "que s'obrissin molts establiments comercials a Barcelona", recorda López. D'altra banda, com a tot arreu, en aquest negoci també hi ha la picaresca, "empreses que negocien preus en altres llocs per després renegociar una rebaixa del preu de la nau on són actualment".

stats