EL DEBAT SOCIALISTA
Crònica 13/12/2011

Navarro vol un PSC sobirà davant el PSOE

Pere Navarro vol posar fi a la supeditació del PSC al PSOE. En la seva conferència d'ahir, el candidat a liderar el PSC va anunciar l'obertura immediata de negociacions amb Ferraz si guanya el congrés.

Pere Martí
3 min
L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va parlar ahir al Teatre Principal de la seva ciutat.

TERRASSA.En un discurs més de presidenciable que de candidat a primer secretari del PSC, Pere Navarro va presentar ahir el seu programa, marcat per la voluntat de renovar a fons el socialisme català, tant des del punt de vista ideològic com orgànic. Davant les 600 persones que omplien el Teatre Principal de Terrassa va anunciar que si guanya el congrés del partit d'aquest cap de setmana obrirà negociacions formals amb el PSOE per aconseguir que el PSC tingui "sobirania efectiva i real" a les Corts espanyoles, tot i que va evitar parlar de grup parlamentari propi. El que sí que va assegurar és que no pot tornar a passar que el PSC "subordini els interessos de país a interessos aliens".

Acusat d'oficialista pels seus rivals, l'alcalde de Terrassa va ser taxatiu quan va afirmar que el partit ha arribat a "la fi d'un cicle". Navarro vol fer net i obrir una nova etapa, tot i que ja va advertir que els problemes no s'arreglen els tres dies que dura un congrés. Als seus rivals, dels quals només hi havia Miquel Iceta, els va oferir unitat "però no a qualsevol preu", i conscient que té prous suports per guanyar va advertir que no té por a passar per les urnes. La seva tesi és que els quatre candidats coincideixen en el diagnòstic i hi ha un "consens de base" que hauria de permetre arribar a una candidatura unitària liderada per ell.

En el que va ser una clara exhibició de força, a la primera fila del teatre egarenc hi havia alcaldes com Antonio Balmon, de Cornellà; Josep Fèlix Ballesteros, de Tarragona; Núria Marín, de l'Hospitalet, i Josep Mayoral, de Granollers, que el va presentar. També hi havia dirigents que s'han decantat per la seva candidatura, com Jaume Collboni i Jordi Hereu, i heterodoxos com Montserrat Tura i Joaquim Nadal. Davant d'ells, Navarro va reclamar un PSC que no giri ni a la dreta ni a l'esquerra, sinó "cap a la gent", i orgànicament es va comprometre a organitzar unes primàries "ciutadanes" per escollir els candidats de les municipals, les autonòmiques, les generals i les europees. Si és primer secretari crearà una comissió d'experts integrada de forma paritària per gent de fora i de dins del partit que elaborarà una proposta d'organització d'aquestes primàries. L'alcalde de Terrassa no descarta concórrer-hi, perquè sempre ha remarcat que el primer secretari també ha de ser el candidat a la Generalitat, cosa de la qual discrepen els seus contrincants Àngel Ros o Joan Ignasi Elena.

La fi de les dues ànimes

Per Navarro, el PSC ha superat la teoria de les dues ànimes fundacionals, per representar la "síntesi" dins la pluralitat, sense ser "presoner d'antigues batalles". Aquesta síntesi passa per un catalanisme d'esquerres adaptat al segle XXI i de base federalista. El seu objectiu és aconseguir que hi hagi "més veus en català defensant l'Espanya federal i més veus en castellà defensant l'autogovern de Catalunya". I això inclou una "relectura" de la Constitució en clau federal.

La conferència va voler transcendir l'àmbit estricte del partit i Navarro va fer referències a la necessitat de repensar l'esquerra, amb cites a Obama incloses. També es va mostrar molt crític amb la involució democràtica que està comportant la crisi, que imposa la voluntat dels mercats, i va rebutjar l'eix franco-alemany de Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, que va titllar de "neoliberal". Davant d'això va defensar una nova socialdemocràcia que defensi la cohesió social i l'estat del benestar, però que no defugi cap "tabú" com la reforma fiscal pendent. Fins i tot va mostrar la seva preocupació pel fracàs de la conferència de Durban, per evidenciar que no només vol liderar el PSC, sinó ser el candidat a les eleccions del 2014.

stats