BALANÇ UN ANY DEL GOVERN DE CIU
Crònica 04/01/2012

Navarro aprova Mas però en suspèn la gestió

Una de freda i una de calenta. L'estil Navarro d'oposició suau es confirma perquè no té problemes per aprovar Mas com a president i suspendre la seva gestió, especialment en sanitat i ocupació.

Pere Martí
3 min
NAVARRO ASSAJA L'OPOSICIÓ TRANQUIL·LA
 El nou líder del PSC va voler demostrar que, després del congrés del partit, les formes han canviat i que el partit té la mà estesa per arribar a acords amb el Govern. D'entrada, va donar un aprovat a Mas, per no impossibilitar el diàleg.

BARCELONAEl nou PSC que lidera Pere Navarro ha canviat el to d'oposició del primer any de legislatura. El seu nou primer secretari no va tenir ahir cap problema a sortir del guió habitual del paper d'oposició i va posar un aprovat al president de la Generalitat. Concretament, li va donar un sis per les seves conviccions, tot i que el va suspendre per la seva gestió, li va posar només un tres, perquè per als socialistes el govern català no té un rumb clar. Manllevant les metàfores marineres que tant agraden a Mas, va recordar que per governar el vaixell "no n'hi ha prou mantenint el timó, sinó que s'ha de tenir carta de navegació".

Tota l'oposició en bloc va fer ahir balanç del primer any de legislatura i la majoria de partits, excepte Iniciativa i el grup mixt, van moderar les crítiques, perquè tant el PSC com el PP i ERC mantenen contactes amb l'executiu per pactar els pressupostos de l'any que ve. El president de la Generalitat va reconèixer que veu "difícil" incorporar socialistes i republicans i veu més factible l'acord amb el PP, tot i que no renuncia a "grans consensos" al llarg de la legislatura. Pel que fa als socialistes, demanen, a canvi del seu suport als comptes, que es frenin les retallades i que es potenciï la creació de riquesa i el foment de l'ocupació. Navarro afronta la negociació amb "ànim obert", però ja va advertir que no els donarà suport només "per ajudar" en un moment difícil. I va rebutjar els pactes de geometria variable que practica l'executiu perquè "només serveixen per pactar amb el PP".

També va acceptar l'oferta de parlar del pacte fiscal que li havia fet Mas, un tema que ja van tractar també a la reunió que van mantenir la setmana passada. En el tema de millorar els ingressos de Catalunya estan "d'acord", va explicar Navarro. El problema és què s'entén per pacte fiscal, i aquí hi ha discrepàncies, perquè el PSC el limita a un consorci entre les agències tributàries catalana i espanyola, mentre que el model convergent s'inspira en el concert. Aquí el líder socialista va endurir el discurs i va emplaçar Mas a concretar, perquè per ara sembla "la gran cortina de fum" de CiU per amagar la crisi.

Però a l'hora de fer balanç, les crítiques més dures del líder del PSC van anar dirigides contra els departaments de Sanitat i d'Ocupació, encapçalats per Boi Ruiz i Francesc Xavier Mena, respectivament, tot i que va evitar demanar una remodelació del Govern. La seva conclusió va ser: "Avui estem pitjor que fa un any, i el que és pitjor, s'ha instal·lat a Catalunya la cultura de la por, del fatalisme i de la resignació".

Malgrat les crítiques, el Govern té obertes línies de negociació amb el PSC a través del departament d'Economia, com també les té amb el PP i ERC. En el cas dels republicans, a més, Mas es va reunir personalment amb Oriol Junqueras la setmana passada per abordar aquest tema i d'altres, com la llei de la Corporació. Amb tot, com va reconèixer Mas ahir, amb el PP s'ha avançat més.

Els populars van fer una valoració poc crítica del Govern i, en la línia del PSC, el portaveu adjunt del grup parlamentari del PPC, Santi Rodríguez, va elogiar l'actitud "realista" de Mas, però en va criticar la gestió, sobretot pel que fa a l'atur.

El diputat del PP va demanar a Mas que tingui "un marge de confiança" amb el nou govern espanyol en temes com el pacte fiscal, atès el poc temps que Mariano Rajoy du al capdavant del govern central.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, tampoc va ser gaire dura i va demanar al president del Govern que no s'empetiteixi enmig de l'"entrepà" en què es troba, entre els populars catalans i el govern de Rajoy. La portaveu republicana va instar Mas a explicar clarament quin és el "rumb" i a accelerar l'aprovació de la proposta del pacte fiscal al ple i sotmetre-la a consulta popular el primer semestre del 2012. Finalment, ICV va titllar Mas de president "conflictiu" i va advertir que descartar alternatives a les retallades era políticament "perillós".

stats