Crònica 14/03/2012

Navarro evita secundar el Govern amb les balances

Oriol March
2 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, en una reunió de l'executiva dels socialistes.

BARCELONA."El Govern no ha d'utilitzar les balances fiscals com una cortina de fum per amagar la seva mala gestió". Aquesta va ser la valoració que va fer el primer secretari del PSC, Pere Navarro, de la publicació de les dades del dèficit fiscal català. Navarro, d'aquesta manera, va evitar secundar l'executiu que lidera Artur Mas en la denúncia del greuge fiscal que pateix envers l'Estat i que l'any 2009, segons les últimes dades de la conselleria d'Economia, va arribar als 16.409 milions d'euros.

En una entrevista a COMRàdio, el primer secretari socialista va deixar en segon pla el greuge fiscal de l'Estat amb Catalunya i va instar l'executiu d'Artur Mas a "millorar la gestió". Fins i tot va carregar contra l'executiu per la comissió d'experts triada a l'hora de calcular el dèficit fiscal. "Respecto els números del conseller d'Economia [Andreu Mas-Colell], però un estudi seriós s'hauria d'haver fet amb totes les condicions científiques en el marc d'una comissió plural com la que va crear el tripartit", va denunciar Navarro. El PSC considera que els entesos triats per la conselleria -per bé que hi ha membres que ja van participar en el càlcul fet per l'anterior govern i que el mètode és el mateix- han impedit que hi hagi "marge" a l'hora de rebatre els resultats presentats ahir.

Uns resultats que l'executiu d'Artur Mas farà servir per carregar-se de raons a l'hora de defensar el pacte fiscal a Madrid -el posarà sobre la taula de Rajoy entre el setembre i l'octubre- però que van fer alertar Navarro d'una hipotètica deriva independentista de CiU. "Una postura que pot posar Catalunya en un carreró sense sortida", va voler argumentar el líder socialista.

Homs demana unitat

Les paraules de Navarro van servir al portaveu del Govern, Francesc Homs, per denunciar que "alguns" -en clara referència al PSC- estan incòmodes quan el dèficit fiscal se situa al centre del debat. "¿Coincidim o no coincidim en el diagnòstic? ¿Hi ha dèficit fiscal o no n'hi ha?", es va preguntar Homs després de la reunió del Govern. Sense voler entrar a mata-degolla -el diàleg entre Govern i socialistes s'ha reestablert des de fa dues setmanes, poc després que el PSC decidís tallar-lo de soca-rel arran dels pactes de CiU amb el PP pels pressupostos i la CCMA-, el portaveu de l'executiu va fer una crida a sumar esforços per afrontar el "fracàs col·lectiu" que suposa el dèficit fiscal.

Un dèficit fiscal que, segons la proposta de finançament que defensen els socialistes, s'ha de reduir com més aviat millor en el marc d'una progressiva reducció de la solidaritat catalana envers l'Estat. És un punt de trobada amb el Govern a l'hora de millorar el finançament català, tot i que només l'executiu és partidari de singularitzar Catalunya i fer-la sortir de la Lofca.

stats