EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 12/01/2012

Navarro recorda a Chacón: "El PSC és federalista"

El primer secretari del PSC es referma en l'aposta federalista del seu partit. Una aposta que l'exministra ignora en els seus actes i que fins i tot critica, perquè la seva prioritat és el debat social.

Pere Martí
2 min
LA CANDIDATA DEL PSC  Carme Chacón, asseguda ahir al seu escó del Congrés, no podrà fer un cara a cara amb Rubalcaba perquè el PSOE  ho ha impedit.

BARCELONAAmb el tacte que el caracteritza, sense buscar brega però deixant les coses clares, Pere Navarro va recordar que l'aposta del PSC és el federalisme. "Tenim una idea de model territorial molt clar i es diu federalisme", va sentenciar. Aquesta frase dita després que la candidata a liderar el PSOE assegurés ahir que els socialistes s'havien equivocat primant el debat territorial per damunt del social és un toc d'atenció. Sobretot perquè es produeix després que Chacón no pronunciés ni una sola vegada la paraula federalisme en el seu discurs de presentació com a candidata a la secretaria general del PSOE que va fer dissabte a Almeria.

Navarro va recordar que el debat social és important però que el territorial també i que no són excloents. "Un és prioritari, però sense abandonar l'altre", va reiterar Navarro, que no va voler anar més enllà per no tensar una relació que ja va provocar algunes intervencions crítiques en l'última executiva del PSC. Navarro ha expressat públicament la seva "simpatia" per Chacón, però molts dirigents del PSC consideren que el partit s'hauria d'haver mantingut neutral o que, com a mínim, hauria hagut de debatre si es donava suport a Chacón o a Alfredo Pérez Rubalcaba, cosa que no s'ha fet en cap òrgan de direcció. Oficialment el PSC es mantindrà neutral i els delegats al congrés del PSOE de principis de febrer tindran llibertat de vot. Amb tot, homes forts del partit com Daniel Fernández, responsable d'organització, o l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, li donen suport obertament, tot i que l'exministra no ha inclòs cap membre del PSC en el seu equip de campanya.

Suport als pressupostos

En la mateixa línia de prudència que impregnen els seus primers passos com a primer secretari, Pere Navarro va deixar oberta la porta a pactar amb CiU els pressupostos de la Generalitat malgrat el suport de la federació nacionalista a les mesures antidèficit del govern de Mariano Rajoy. Navarro va demanar explicacions a Mas sobre si aquest suport implica que el PP donarà suport als pressupostos de CiU al Parlament. Sense mostrar-se excessivament dur, Navarro es va limitar a preguntar si aquest "regal" parlamentari tenia contraprestacions, perquè als socialistes els sembla "sospitós" tenint en compte que el PP té majoria absoluta i no necessita el suport de cap grup per aprovar-los. Va preguntar-se si hi ha "pactes no confessables" entre CiU i el PP, però malgrat aquests dubtes no va excloure poder arribar a un acord amb la federació sobre els comptes si surt del seu "enrocament".

Per Navarro, el suport de CiU a Rajoy tampoc invalida la comissió de treball que han creat socialistes i convergents per estudiar possibles acords que vagin més enllà dels pressupostos. L'estratègia dels socialistes passa per no donar cap excusa a CiU per pactar amb el PP i si ho fa, que quedi ben clar que és perquè ha pogut triar.

stats