CONFLICTE A L'ÀFRICA CENTRAL
Crònica 06/04/2011

Negocien la rendició del president ivorià sortint

El president sortint de la Costa d'Ivori va mantenir ahir la negativa a reconèixer el cap d'estat legítim, tot i que França i l'ONU van començar negociacions amb el seu entorn per buscar-ne la rendició.

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
Un soldat de les forces del president ivorià sortint es protegeix en una carretera  a Abidjan. Aquestes tropes van decidir ahir aturar les hostilitats.

L'entorn del president sortint de la Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, que fa quatre mesos que es nega a abandonar el poder, va obrir ahir negociacions amb les Nacions Unides i França per acabar amb el conflicte al país. Però Gbagbo va mantenir la negativa de reconèixer la victòria a les eleccions del novembre de l'any passat del president legítim Alassane Ouattara. Una posició que va defensar refugiat al búnquer que hi ha a sota de la seva residència oficial a Abidjan, acompanyat de la seva família, un recinte assetjat els últims dies per les forces del president legítim.

Van ser precisament França i l'ONU qui va proposar ahir condicions a la rendició de Gbagbo: que signi un document en què indiqui que renuncia al poder a la Costa d'Ivori i reconegui Alassane Ouattara com a president del país. Així ho va indicar ahir al migdia el ministre francès d'Afers Estrangers, Alain Juppé, després d'una conversa amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon. Juppé va assegurar que les negociacions eren molt a prop de convèncer Gbagbo perquè deixés el poder, tot i que al tancament d'aquesta edició es mantenien.

El president sortint va declarar ahir en una entrevista telefònica amb un periodista de la cadena francesa LCI que no reconeixia la victòria del seu rival, Alassane Ouattara. "Jo vaig guanyar les eleccions, no estic negociant la meva sortida [...] Ouattara no va guanyar les eleccions", va explicar Gbagbo.

Paral·lelament al procés negociador, les tropes lleials al president sortint van aturar ahir les hostilitats i van demanar un alto el foc, després de quedar fortament debilitades pels atacs de dilluns amb helicòpters de les forces de la missió de l'ONU al país (ONUCI) i de les tropes de l'exèrcit francès que hi estan destacades. De fet, l'ONUCI va confirmar ahir a l'agència AFP un cessament dels combats, tot i que persistien els trets per part de grups de joves sense vinculació amb Gbagbo.

Situació dramàtica per als civils

L'alt comissariat de l'ONU pels Drets Humans va descriure una situació "dramàtica" per als civils a Abidjan. La portaveu del gabinet de coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU, Elisabeth Byrs, va informar de "desenes de morts" els últims dies per foc creuat. "La majoria d'hospitals no funcionen, els falta oxigen", va explicar Byrs, que va afegir que les ambulàncies no funcionaven i quan ho feien les atacaven.

stats