CRISI AL PAÍS MÉS POBLAT DE L'ÀFRICA
Crònica 23/04/2011

Nigèria ajorna les eleccions En dos estats per la violència

La comissió electoral de Nigèria ha ajornat dos dies les eleccions dels governadors dels estats de Kaduna i Bauchi, al nord del país, per l'esclat de violència després de la victòria electoral de Goodluck Jonathan.

Redacció
2 min
Els joves aturats del nord de Nigèria han protagonitzat els disturbis després del triomf electoral de Goodluck Jonathan.

Tot i que els observadors internacionals van acreditar la validesa del resultat de les eleccions legislatives i presidencials que es van celebrar dissabte passat a Nigèria, el país més poblat de l'Àfrica no s'ha escapat de la violència. Des del triomf de Goodluck Jonathan, líder del sempre hegemònic Partit Democràtic del Poble (PDP), a les ciutats del nord joves sense feina han protagonitzat disturbis. El balanç, segons diverses organitzacions humanitàries, és de 246 morts i uns 74.000 desplaçats. La violència ha portat a posposar als estats de Kaduna i Bauchi, al nord, les eleccions dels governadors que s'han de celebrar dimarts.

La majoria de víctimes són partidaris de Jonathan, que havia obtingut entre el 40% i el 45% dels vots en alguns estats del nord. La violència va esclatar diumenge, quan es va avançar que Jonathan havia guanyat amb contundència el candidat del nord, Muhamadu Buhari (22,5 milions de vots contra 12,2). Buhari va denunciar que els ordinadors de la comissió electoral s'havien programat per posar el seu partit en desavantatge. També va dir que recorreria a les autoritats i va instar públicament els violents a aturar-se.

Tot i que els dos candidats van fer crides a la calma, a les ciutats més poblades del nord grups de joves van sortir al carrer per manifestar-se i cremar pneumàtics, esglésies i les habitatges de candidats del PDP.

12 anys de poder civil

La violència demostra que, després de 12 anys de poder civil al país, les condicions de vida han millorat molt poc: el nord continua molt per sota del sud (ric en petroli) pel que fa al desenvolupament, l'educació i les oportunitats econòmiques. La pobresa afecta particularment els joves, que representen la gran majoria de la població. Aquestes desigualtats exacerben les tensions entre el nord, predominantment musulmà i amb una realitat cultural i lingüística pròpia, i el sud, de majoria cristiana, que acapara la riquesa petroliera del país.

Jonathan va autoritzar les forces policials a fer servir la força contra els manifestants. Només a la ciutat de Kaduna s'ha detingut més d'un miler de persones, segons l'ONG nigeriana Congrés de Drets Civils. El nou president ha anunciat també que es posarà en marxa una comissió d'investigació.

Darrere la crisi també hi ha la ruptura del pacte tàcit a les files del PDP d'alternar presidents de les dues zones del país. Jonathan va haver d'ocupar la presidència després de la mort sobtada d'Umaru Mussa Yardaua i ara repeteix legislatura. Una de les claus de l'estabilitat en el futur del país és que Jonathan designi un dirigent del nord com a vicepresident.

stats