NOU BARÒMETRE D'OPINIÓ
Crònica 12/10/2011

Ningú capitalitza l'incipient desgast electoral de CiU

L'últim Baròmetre del CEO pronostica que a CiU se li compliquen lleugerament les expectatives. Baixa la intenció de vot per la federació, però cap altra força recolliria aquests suports i Mas manté bones valoracions.

Roger Tugas
2 min
El president venç El CEO indica que Mas va arrasar Nadal al debat de política general.

Barcelona.L'opció política per als catalans, deu mesos després de les eleccions del 28-N segueix sent CiU, amb un notable marge. Tanmateix, el Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) posterior al debat de política general de fa dues setmanes dibuixa un suport electoral a la baixa. La bona imatge d'Artur Mas i la incapacitat de l'oposició per capitalitzar l'incipient desgast, però, fan que la federació nacionalista pugui estar, ara per ara, tranquil·la.

El CEO no cuina els sondejos per fer-ne una plasmació en diputats de la intenció de vot, però l'evolució del suport directe a CiU que detecta dibuixa un clara corba descendent. Des del primer Baròmetre del 2012, del 25 de febrer, els nacionalistes baixarien del 34,5% dels vots en unes eleccions al 25,1%, una diferència de més de nou punts. Aquest suport, però, segueix sent molt superior al de la segona força, el PSC, que tan sols n'obtindria un 10,4%, mantenint un percentatge similar al dels últims sondejos. Aquests resultats, però, resulten de preguntar per uns comicis autonòmics, amb una actitud electoral diferent a la d'uns d'estatals com els del pròxim 20-N.

El PP puja, ICV i ERC s'estanquen

De fet, l'únic partit que sembla consolidar un increment de vots és el PP -malgrat el seu històric vot ocult-, que passaria del 4,1% al febrer a un 6,5% en les dades presentades ahir. Tanmateix, el Baròmetre especifica que aquest auge no seria només a costa de votants desencisats de CiU, sinó gràcies a una alta fidelitat de vot i una usurpació més transversal a altres forces. ICV-EUiA i ERC, per la seva banda, tornarien a empatar, amb un 5,5% dels suports, malgrat que els primers gaudien d'una intenció de vot superior al 7% en els anteriors sondejos. Els republicans mantenen un percentatge estable.

Una de les claus que expliquen el lideratge de CiU és la bona valoració que els catalans atorguen a Mas. Segons el Baròmetre presentat ahir, és l'únic polític que aprova en la valoració de les intervencions al debat de política general. Obté una nota mitjana de 5,36, i del 6,72 entre els electors del seu partit, i és clarament el guanyador de la sessió.

Just darrere del president se situen els líders dels partits d'esquerra, Alfons López Tena (SI), i, lluny, la del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i el de Ciutadans, Albert Rivera. Crida l'atenció la baixa puntuació de Joaquim Nadal entre els votants del PSC -un 5,58- i que els electors d'ERC aproven també líders d'altres forces com Mas -amb un 5- i, a l'altra banda de l'eix social, Joan Herrera (ICV) -amb un 5,37-. Els ecosocialistes també aproven el president del grup republicà, Joan Puigcercós -amb un 6-, i el PP ho fa amb Rivera -amb un 5,14.

El Baròmetre indica que un 64,1% dels catalans creuen que al debat de política general s'hi discuteixen aspectes que preocupen a la ciutadania i un 56,8% sabien que se celebrava, però un 69,1% d'ells el van seguir amb poc o gens interès. De fet, dos terços dels enquestats afirmen que les crítiques i els retrets entre partits va ser la nota predominant al Parlament i tan sols un 16,1% opinen que ho van ser les propostes per solucionar els problemes del país.

Conseqüentment, la possibilitat que la situació política millori després del debat és baixa. Només ho esperen el 12,3% dels catalans, segons el CEO. Aproximadament el doble creuen que empitjorarà i dos terços dels enquestats són del parer que la situació seguirà igual.

stats