VIOLÈNCIA I VANDALISME
Crònica 08/08/2011

Nit de caos i foc al nord de Londres

El barri londinenc de Tottenham va ser escenari ahir a la matinada de forts disturbis entre joves i anti avalots. El detonant de la violència va ser la mort d'un jove durant un tiroteig amb la policia.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Nit de caos i foc al nord de Londres

Barcelona.Dels cants de gent humil demanant "justícia" en una protesta pacífica a barricades i còctels Molotov. El barri de Tottenham, al nord de Londres, va passar dissabte a la nit de les queixes veïnals per la mort d'un home de 29 anys, pare de quatre fills, en un tiroteig amb la policia, al caos. Conegut pel seu equip de futbol, el Tottenham Hotspur, aquest districte londinenc és una de les àrees més deprimides de la ciutat i on es concentra l'índex més alt d'atur juvenil.

El Regne Unit va viure ahir un dels disturbis més violents de les dues últimes dècades. Les tibantors als carrers de Tottenham van evidenciar les tensions socials d'alguns barris de la perifèria de Londres, aguditzades per la crisi econòmica. L'edició d'ahir tancava amb un recompte d'almenys 26 policies ferits, dos de gravetat encara hospitalitzats, i una cinquantena de detinguts per robatoris, destrosses al mobi liari urbà i agressions als antiavalots. Alhora la policia londinenca -criticada per no haver-se anticipat als fets- continuava controlant l'epicentre de l'escenari dantesc de la nit anterior per por a més incidents. El diari The Guar dian , pendent de qualsevol indici de disturbis, detallava que al sud de la capital s'havia cremat un cotxe de policia i s'havien trencat dues finestres.

Escenes de França el 2005

La virulència dels enfrontaments -hi va haver un incendi d'un gran edifici a l'avinguda principal de Tottenham; un autobús de dos pisos i un cotxe de la policia cremats, i moltes altres escenes de pillatge- va fer recordar a les autoritats les imatges dels grans disturbis francesos que hi va haver a la tardor de l'any 2005, que van arrencar justament amb la mort de dos adolescents a Clichy-sous-Bois. El primer ministre britànic, David Cameron -de vacances-, es va afanyar a condemnar els atacs i va titllar les revoltes d'"inacceptables" i "injustificables".

Però els habitants de Tottenham es neguen a creure que els avalots siguin un fet banal i injustificat. "El nostre barri és una zona deprimida. L'atur és molt i molt alt [...]. Estem frustrats", deia Uzodinma Wigwe, de 49 anys, a l'agència Reuters. Wigwe acaba de perdre la feina fa poc i, de la mateixa manera que un company seu que preferia no revelar la seva identitat, donava la culpa als polítics. "Tots sabem que som víctimes d'aquest govern, sabem que ens ha abandonat. ¿Com pots deixar acomiadar un milió de joves i esperar una resposta amb els braços creuats?", es preguntava. D'altra banda, el representant local al Parlament britànic, David Lammy, intentava apel·lar a la calma davant els periodístes: "Això ha de parar. Una comunitat que ja estava ferida ara pateix un atac de cor".

El conflicte va començar dissabte a la nit, després d'una manifestació pacífica. Els diaris britànics especificaven ahir que el detonant hauria estat que una noia presumptament va llançar una pedra a un agent, que la va reprimir amb contundència. Es va escampar el rumor que la jove era menor d'e dat i que el conflicte hauria arrencat així.

Pressió a Scotland Yard

Però els agents, de la mateixa manera que alguns veïns del barri, defensen que diferents grups ja s'havien preparat per a un atac d'aquestes característiques i que no tots eren del districte, la qual cosa explicaria els còctels Molotov que es van llançar als agents de seguida que van començar els aldarulls.

El que sí que ha posat de manifest l'incident és el tipus de resposta de la policia metropolitana de Londres. Amb un ull posat als Jocs Olímpics de l'any vinent, la policia és cons cient que no pot permetre un aldarull d'aquestes dimensions i per això va reprimir durament els vàndals que van cremar cotxes i edificis. Scotland Yard va tornar a defensar ahir la seva actuació a la zona, amb el record recent de la pluja de crítiques per la forta resposta en les manifestacions d'universitaris al desembre, i tocada pel cas de les escoltes il·legals als diaris del magnat de la comunicació Rupert Murdoch, que han fet dimitir el seu director i líder contraterrorista.

Tot i això, la Comissió Independent de Queixes de la Policia (IPCC) britànica ahir va decidir obrir una investigació sobre l'actuació dels agents en la mort de Mark Duggan, víctima d'un tret d'un policia després que uns agents li manessin parar el taxi que conduïa. La família del jove, però, ha posat de manifest que els incidents no estan vinculats a la seva protesta. El germà de Duggan, Shaun, va demanar ahir als vàndals que "no facin pesar aquesta llosa insolent" sobre la mort del seu germà.

stats