EL DEBAT INTERN SOCIALISTA
Crònica 24/06/2011

"No hi ha un nou líder al PSC que tingui prou consens"

Autocrítica "Que l'Hospitalet sigui la ciutat més gran de Catalunya del PSC vol dir que els resultats no han estat bons" Ultres "Sento pena pels vots recollits per PxC" Protestes "Els 'indignats' no sé què volen"

Albert Balanzà
3 min
Núria Marín, l'alcaldessa de l'Hospitalet, en un banc de la rambla Just Oliveras.

L'Hospitalet de Llobregat.Núria Marín (l'Hospitalet de Llobregat, 1963) és ara mateix la dirigent amb més poder municipal del PSC. Després de la derrota de Jordi Hereu a Barcelona, Marín governa la segona ciutat de Catalunya per primer cop des del 1983 sense majoria absoluta, però sense perdre la fermesa que ha caracteritzat el PSC de l'Hospitalet des dels temps de Celestino Corbacho, el mentor de Marín, que li va deixar l'Ajuntament el 2008. Marín, però, combina fermesa amb una proximitat insòlita en un dirigent polític: fa cafès amb grups de veïns en una ciutat de 260.000 habitants i contesta a preguntes dels periodistes al Twitter en diumenge a la tarda.

Vostè és la persona amb més poder municipal del PSC. És bo o dolent?

Que l'Hospitalet sigui la ciutat més gran de Catalunya i part de l'Estat en poder del PSC significa que els resultats no han estat bons i, per tant, no puc estar contenta.

Cap on va el PSC?

Hem d'obrir una nova etapa i ja hi ha convocat un congrés que és important de cara endins i de cara enfora. El futur no està exempt de canvis i la política està canviant. Hi ha gent que no entén res i que està molt afectada per la crisi.

Però és un moment més complex per a l'esquerra que per a la dreta.

Ens ha tocat a nosaltres i la reacció de les famílies, que han vist que els seus fills viuran pitjor que ells, ha estat votar formacions extremes, votar en blanc o nul, no votar o manifestar-se com a indignats .

I com s'ha de moure el PSC?

Explicant molt bé les nostres prioritats. Hem de baixar a la realitat i donar resposta a l'atur, la crisi, la immigració, la seguretat... Hem de tornar a enamorar l'electorat. També s'ha d'elegir una nova direcció i un nou primer secretari que han de tenir unes idees clares i un projecte clar per tirar endavant l'organització en un moment complicat.

I vostè es veu amb cor de formar part d'aquest nou projecte?

Estic disposada a formar-ne part, tot i que la meva principal preocupació és l'alcaldia de l'Hospitalet. Puc acompanyar la nova direcció però alhora crec que l'Hospitalet ha de jugar un paper en el congrés.

Hi ha d'haver sobretot cares noves, en aquesta nova direcció.

Cares noves, sí. No hi ha una persona clara per ser primer secretari i que tingui un consens majoritari. Ens ha agafat el canvi en un moment que no estava previst.

El primer secretari ha de ser el candidat a la Generalitat?

No té per què ser-ho.

Vostè, des del govern de la ciutat, s'ha considerat perjudicada pel govern del PSOE per l'alentiment en la cobertura de les vies del tren?

Per part de l'Estat hi ha una comprensió davant d'aquest projecte però també hi ha una dificultat econòmica. No m'agrada que l'Estat no tiri endavant aquesta obra immediatament, però entenc les dificultats reals. El que és important és que l'obra és estratègica, i així ho veiem tots.

Fa un mes que vostè té a la porta de l'Ajuntament un grup d' indignats que diuen que la relació amb el consistori és "freda". En què tenen raó del que demanen?

És que jo no sé què demanen. Però des del primer moment m'he posat a la seva disposició. És un moviment general que qüestiona tot el sistema, però en coses concretes podem avançar. Ells han de decidir si volen dialogar. No és que hi hagi una relació freda, sinó que no sabem quines són les seves propostes.

Al seu barri, la Torrassa, hi ha zones en què Plataforma per Catalunya és tercera força. Què li ve al cap?

Que la construcció de la ciutat està en perill perquè la voluntat d'aquests representants és trencar i dividir. Sento una gran pena. Però confio que els ciutadans vegin que el vot de bona fe que van donar a PxC no es traduirà en una política de construcció comuna.

Els partits tradicionals han estat lents a reaccionar davant de la immigració i aquest fenomen polític?

No, gens. Tenim un nivell d'immigració del 25% i la situació s'ha agreujat amb la crisi: cohesions que existien s'han truncat i no hi ha recursos per a tothom. Molta gent pensa que la culpa és de les persones que han arribat. Tots necessitem trobar un culpable, de vegades.

És el primer cop que vostè fa un ajuntament a la seva mida. L'anterior encara va definir-lo Corbacho.

El nou cartipàs dóna prioritat a les polítiques de promoció econòmica, seguretat, civisme i convivència, a l'atenció a les persones i també reorganitza l'administració perquè sigui més eficient i més pròxima.

Can Trabal es farà?

És un projecte que s'ha de desenvolupar i es farà. Hi ha un encàrrec molt clar al regidor [Alfons Salmerón, d'ICV, partit crític amb el projecte] i ara és l'hora de concretar.

stats