Crònica 15/05/2011

"No és gaire popular als Estats Units dir que la tortura és il·legal"

Atac "El Pakistan té raó quan denuncia que s'ha violat la seva sobirania territorial" Obama "Ha canviat el discurs, però moltes polítiques fins i tot són una expansió de les de Bush"

Carme Colomina
2 min
Evangelista ha visitat Barcelona convidat per l'IBEI.

No és fàcil discrepar del discurs dominant. Matthew Evangelista, professor de la Univeritat de Cornell (EUA), analitza la política antiterrorista de Barack Obama i l'operació per acabar amb Ossama bin Laden.

Era legal matar Bin Laden?

Si Al-Qaida és una força combatent en una guerra, aleshores el líder d'aquesta força és un objectiu legítim. Però si aquest líder és en un país que formalment no pren part en el conflicte armat, com seria el Pakistan, aleshores no és el mateix. El Pakistan té raó quan diu que s'ha violat la seva sobirania. Però el govern pakistanès admet, en canvi, que drones nord-americans bombardegin el seu territori a les zones tribals. Així que protesta una violació de sobirania, però no l'altra.

Als Estats Units s'ha reobert el debat sobre Guantánamo i la tortura.

No arriba ni a debat. Són els defensors de la tortura de sempre, exresponsables de l'administració Bush que mentre governaven utilitzaven eufemismes i ara la defensen obertament. És una manera de reconèixer que han violat lleis nacionals i internacionals, però ningú hi farà res. Fins i tot els interrogadors que van ser a Guantánamo diuen que la tortura és ineficient perquè se n'obté informació inútil i errònia. Però el context polític als EUA és molt peculiar. No és gaire popular dir que la tortura està malament i que és il·legal. Forma part de la nostra cultura. Quan es va estrenar la sèrie de televisió 24 , basada en una força antiterrorista, el comandant responsable de West Point va anar a Hollywood per explicar al productor de la sèrie que tenien un problema perquè els cadets de l'acadèmia creien que era la manera correcta d'actuar, violant la legislació internacional i la nostra. El productor ni es va presentar a la reunió.

Què ha canviat en la política antiterrorista d'Obama a Bush?

Gairebé res. Va canviar el discurs, però moltes de les seves polítiques fins i tot han estat una expansió de les de Bush. El temps ha estat el factor clau en la caiguda de Bin Laden. Temps i esforç, espionatge clàssic i noves tecnologies, fins a trobar-lo.

Amb Bin Laden mort, quin és l'objectiu de la guerra a l'Afganistan?

No n'hi ha. Obama va ser molt oportunista durant la campanya presidencial fent de l'Afganistan la seva guerra bona i criticant l'estratègia de Bush a la guerra de l'Iraq. Ara es troba immers en un conflicte que en realitat és una guerra civil.

stats