Crònica 14/02/2012

Àlex Valls: "No sembla inconstitucional però pot haver-hi escletxes"

Beatriz Arias
2 min
Àlex Valls, soci de la firma internacional d'advocats.

¿Es pot recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) el punt dels contractes d'un any en proves als menors de 30 anys per part d'empreses petites?

Des del punt de vista tècnic, no hi hauria violació d'un precepte constitucional. Per què hauria de ser discriminatori? També hi ha ajudes específiques per a la contractació de dones o de persones grans. I en aquest context d'ocupació en què estem, hi ha moltes raons perquè les empreses petites puguin contractar en condicions més favorables. No obstant, sí que es podria interpretar que un any és massa temps per a un període de proves i potser en aquesta part concreta hi hauria una escletxa, però s'hauria de mirar cas per cas.

¿I pel que fa al punt de l'arbitratge de la Comissió Nacional de Convenis Col·lectius, hi hauria inconstitucionalitat en aquest cas?

Hi pot haver una escletxa d'inconstitucionalitat si s'interpreta que s'està violant el dret a la negociació col·lectiva. Això seria així si es preveu imposar l'arbitratge per assolir una decisió final en el cas que empresaris i treballadors no renovin en dos anys el conveni empresarial. No obstant, la llei diu que l'arbitratge es donarà si hi ha un compromís pactat per les parts.

¿Aquesta reforma suposa només un canvi de model o té realment greus afectacions jurídiques?

Més que una reforma "agressiva" (com va dir el ministre De Guindos) és una reforma en profunditat. El marc jurídic ha canviat d'una manera important i ara es veurà quines afectacions hi ha en la societat i en els hàbits laborals.

¿Es donen més eines per acomiadar els empresaris?

Sí, però jo preferiria dir que aquesta reforma el que dóna és més seguretat. El que fa és clarificar els supòsits dels acomiadaments i rebaixar el grau d'exigència: el que abans eren pèrdues sostingudes d'una empresa per acomiadar objectivament ara són tres mesos consecutius. També es redueix notablement el cost dels acomiadaments procedents, per tant, es relaxen els arguments per acomiadar.

Es fomentarà la contractació?

La reforma ens acosta als països del nostre entorn en qüestió d'extinció de contractes. Fa tres anys que creix l'atur continuadament i seguir fent el mateix no sembla ser la solució. Per tant, més enllà de valorar si hi haurà més ocupació, cal deixar un espai per a l'esperança i donar-li una oportunitat.

stats