L'ENDEMÀ DE LA FUGIDA DEL DICTADOR
Crònica 16/01/2011

"No volem que ens robin la revolució"

Cristina Mas
3 min
Constitucional, Reagrupament

Enviada especial a Tunis"Volem un govern que respongui a les esperances dels joves, els sindicalistes, els advocats, els defensors dels drets humans i totes les forces democràtiques. Que respecti les ànsies de llibertat del poble tunisià. Hem fet caure el dictador i ara no estem disposats a deixar que ens robin la revolució", deia Garbi Lazhar, secretari general del sindicat de mestres de Sidi Bouzid, la ciutat on fa un mes va esclatar la revolta que ha defenestrat Ben Ali. Milers de persones es van manifestar al matí al centre d'aquest poble, desafiant l'estat d'emergència, després que es constituís un comitè popular que s'encarrega de la seguretat i la distribució d'aliments i el funcionament dels hospitals i administracions.

Els que reclamen que la caiguda de Ben Ali suposi també el desmantellament del seu règim temen dues amenaces: l'acció de les bandes que intenten sembrar el caos, i que l'aparell del partit únic, l'RSC aconsegueixi una transició pactada que permeti que tot segueixi igual sota una façana democràtica. Des de divendres a la nit, malgrat el toc de queda, bandes d'homes protagonitzen saquejos de centres comercials, bancs, hospitals i vivendes. N'hi havia vestits de negre, al més pur estil de les forces de xoc de Ceausescu a Romania. Diversos vídeos que ahir corrien a Facebook mostraven furgonetes de la policia participant en els pillatges. "Una desena d'agents de la policia m'han agafat al carrer i m'han pegat una pallissa", explicava Soudanie Mohammed, un jove de la Unió General d'Estudiants Tunisians, amb la cara i l'esquena plena de blaus. El cap de la seguretat de Ben Ali, el general Seriati, i una trentena dels seus agents, van ser detinguts, acusats d'estar al darrere dels aldarulls. Des del migdia es van succeir els enfrontaments entre la policia i l'exèrcit -intentant restablir l'ordre- als voltants del ministeri de l'Interior. Els militars aturaven tots els cotxes de lloguer (que Ben Ali va fer identificar fa uns anys amb una placa de matrícula blava), perquè són els utilitzats pels autors dels pillatges.

A la nit helicòpters militars sobrevolaven el centre de la capital. A Tunis està fallant el subministrament de combustible i hi ha llargues cues a totes les gasolineres. Les botigues, bars i restaurants del centre seguien tancats i a les cinc de la tarda continuava el toc de queda.

Moviments polítics

El procés de transició política és molt contradictori. El Consell Constitucional va anul·lar ahir la dimissió provisional de Ben Ali, que va deixar el poder en mans del primer ministre, Mohamed Ghannouchi de manera transitòria. El Consell va posar el govern en mans president del Parlament, Fouad Mebazaa, que ara té un termini de 60 dies per convocar eleccions. L'oposició denuncia de manera unànime que és impossible celebrar unes eleccions netes en aquestes condicions: no es podrien legalitzar les formacions que estan en la clandestinitat i es mantindria en vigor el codi electoral que exigeix 50 signatures de diputats per poder presentar-se. A més, Ghannouchi podria concórrer a les eleccions i el partit de Ben Ali, el Reagrupament Constitucional Democràtic (RCD) tornaria al poder.

El mateix Ghannouchi ha rebut l'encàrrec de formar un govern d'unitat nacional amb els tres partits de l'oposició democràtica legal, de signe moderat. "Per entrar al govern d'unitat hem posat dues condicions: que s'organitzin tres comissions de reforma (política, d'investigació dels crims del règim i contra la corrupció) i que l'executiu estigui format pels dirigents dels partits democràtics i que per part de l'RCD només hi hagi tecnòcrates sense relleu polític", explicava ahir a l'ARA Khalil Ezzaouia, representant del Fòrum Democràtic. Najib Chebi, portaveu del Partit Progressista Democràtic (PPD), afegia que els comicis han de comptar amb supervisió internacional.

Pels que queden fora, un procés com aquest és sinònim de frau. "És un simulacre de canvi democràtic que manté les institucions i l'aparell repressiu del règim i margina el moviment que ha fet la revolució", denunciava al diari ARA Hamam Hamemmi, dirigent del Partit Comunista Obrer de Tunísia a les oficines de la capital.

stats