CONFLICTE A L'AFGANISTAN
Crònica 20/08/2011

"Només una solució política acabarà amb la guerra afganesa"

Intervenció "Si els talibans governen, respectaran les lleis i la Constitució" Polítics "Podem confiar en Hamid Karzai, sempre ha estès la mà als talibans"

Ethel Bonet
2 min
Mujahid creu que la retirada de tropes portarà l'estabilitat necessària al país.

KabulAbdul Hakim Mujahid forma part d'un dels partits polítics talibans moderats i des d'octubre és vicepresident de l'Alt Consell de la Pau, que negocia amb els insurgents. Mujahid va ser designat representant permanent davant de les Nacions Unides durant l'Emirat Islàmic de l'Afganistan i va treballar quatre anys a Nova York per a l'ONU i els EUA, tot i no reconeixe'ls oficialment. Però amb les sancions dels Consell de Seguretat el 2001, el seu nom va passar a la llista negra. Fins que l'any passat els EUA van passar a considerar-lo "talibà bo", concepte creat per Occident per solucionar per la via política el conflicte estancat de l'Afganistan.

Quins són els objectius de l'Alt Consell de la Pau?

Es va crear l'any passat. Uns 1.500 representants de diferents províncies i ètnies -inclosa la societat civil i les dones- van decidir que era hora d'una solució política i d'aconseguir la pau amb els moviments armats opositors. Busquem una solució política amb els talibans. La solució militar no porta enlloc.

¿Si els talibans entren a formar part del govern respectaran les lleis?

La majoria dels afganesos van aprovar la consulta. No es tem que violin els drets humans o civils. Si el moviment talibà o altres forces radicals s'uneixen a un govern de coalició, respectaran totes les regulacions del país.

Els insurgents no pararan la seva lluita fins que les tropes estrangeres abandonin el país. ¿Malmet això la imatge dels talibans?

L'agenda del moviment islàmic talibà té un sol punt: les forces estrangeres han d'abandonar l'Afganistan perquè no ho consideren un estat sobirà i estan violant els drets dels civils duent a terme operacions que maten dones i nens, bombardejant noces i funerals, autobusos civils, i les terres dels camperols. Aquesta actitud hostil de les forces estrangeres no només no és acceptada pels talibans sinó que tampoc ho és pels afganesos, i és rebutjada pel Parlament i el mateix Hamid Karzai. Per això, aquesta agenda no és només del moviment islàmic, és de tot el poble afganès.

¿Karzai és un bon soci per a la pau i l'estabilitat de l'Afganistan?

Si s'acaba la guerra i es crea un govern de coalició nacional, tots aquests diners invertits en accions militars milloraran les condicions dels civils i la reconstrucció. Llavors la gent creurà en el president Karzai. El president és una persona fiable que sempre ha estès la mà als germans talibans: fins i tot en el funeral del seu germanastre va tornar a dir-los que deixessin les armes i s'unissin a ell. El procés de reconciliació no és nou, durant 30 anys diferents grups de l'oposició s'han enfrontat al govern. L'exgovern socialista va matar milions de persones a l'Afganistan i ara els representants de l'antic govern estan asseguts al parlament. Per què no pot passar el mateix amb els talibans?

L'OTAN tem una guerra civil quan marxin les tropes.

Això és una excusa que utilitzen alguns líders internacionals per mantenir les tropes. No ho crec, perquè la gent de l'Afganistan ha tingut moltes experiències de guerres civils internes i de guerres internacionals, i hi ha un interès nacional perquè això no es repeteixi. Si les interferències estrangeres paren, el poble afganès serà lliure per decidir el seu futur i tindrà la capacitat de tirar endavant un govern nacional capaç i que representi a totes les ètnies, els grups tribals i les diferents opcions polítiques.

stats