14 D'ABRIL EL CAS URDANGARIN
Crònica 14/04/2012

Un excap de Nóos diu que Urdangarin manava com Torres

Enric B. Abelló
2 min
ELS TRACTES DEL DUC AMB LA GENERALITAT L'exconsellera de Salut Marina Geli va admetre ahir que va mantenir una reunió amb Urdangarin en la qual el duc li va proposar un seminari sobre la relació entre esport i salut. Geli, però, va dir que no recorda si s'hi va reunir el 2006 o el 2007.

PALMA.L'exdirector de projectes de l'Instituto Nóos, Antoni Ballabriga, va declarar ahir davant del jutge José Castro que Iñaki Urdangarin i Diego Torres manaven al mateix nivell i que rebia ordres de tots dos per igual. Ballabriga, interrogat com a imputat en la peça separada del cas Palma Arena, va desvincular-se de les suposades activitats irregulars de la trama, però també va atacar un dels principals escuts de la defensa del gendre del rei i va reforçar, així, la declaració anterior d'altres imputats.

Segons havia declarat Urdangarin, qui s'encarregava del dia a dia i de la gestió executiva era el seu exsoci, mentre que ell feia tasques de representació pública. Segons fonts pròximes a la declaració, que es va fer a porta tancada als jutjats de Palma, Ballabriga, actual directiu del BBVA, va dir que ell supervisava i coordinava els projectes de Nóos amb empreses privades. Amb tot, es va desentendre dels que s'impulsaven amb institucions públiques. Cal recordar que la fundació va arribar a cobrar 5,8 milions d'euros dels governs Balear i Valencià i que la Fiscalia Anticorrupció sospita que la majoria es van desviar a comptes de Torres i Urdangarin.

Flaquer oblida si s'hi va reunir

L'exconseller de Turisme del govern balear de Jaume Matas, Joan Flaquer, també va declarar ahir, però ho va fer en qualitat de testimoni -tot i que fins fa pocs dies havia estat imputat en la causa-. Flaquer, que també es va desvincular dels tractes amb la trama Nóos, va dir que els convenis pels congressos que es van fer a Palma eren cosa de la Fundació Illesport i del llavors director general d'Esports, Josep Lluís Ballester, i que no sabia que Urdangarin era al darrere del patrocini de l'equip ciclista Illes Balears. De fet, l'exconseller fins i tot va dir que no recordava si s'havia reunit amb el gendre del rei, amb Diego Torres o amb altres membres de l'executiu per parlar dels congressos.

En canvi, l'exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València Jorge Vela -actual director de l'Institut Valencià de Finances, també imputat- va endossar la responsabilitat de contractar Urdangarin pels congressos de València a l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments i ara secretari de Turisme valencià, Luis Lobón, i a Gerardo Camps, vicepresident de l'executiu de Francisco Camps. Sempre segons fonts relacionades amb el cas, també va negar haver manipulat un informe per justificar el segon congrés de València que va fer l'Instituto Nóos.

stats