Crònica 03/01/2012

Nóos va firmar un conveni sense cap pressupost

L'Instituto Nóos actuava amb tanta prepotència que per al segon conveni signat amb el Govern Balear no va presentar ni pressupost. El gendre del rei trucava en nom de Nóos quan ja no n'era el president.

Enric Borràs
3 min
L'expresident balear Jaume Matas va arribar a acords amb les empreses de la trama d'Urdangarin per promocionar les Illes Balears en l'àmbit esportiu.

PALMAEls responsables de l'Instituto Nóos "ni es van molestar en aquest segon conveni a cobrir les aparences mitjançant la presentació d'un pressupost", explica un dels informes de la Fiscalia Anticorrupció de les Illes Balears. Fa referència al segon congrés que la fundació va fer per encàrrec del govern de Jaume Matas a Palma, l'any 2006. Els responsables de Nóos, Iñaki Urdangarin i Diego Torres, tampoc no van justificar cap ni una de les despeses dels dos congressos que van preparar. I això que, en total, van cobrar 3,2 milions d'euros per fer-los, encara que la Fiscalia calcula que en van "desviar" 1,38 milions.

Qui va ser el director general d'Esports del govern de Matas, Josep Lluís Ballester, va admetre davant del jutge José Castro, en una declaració feta el 15 de desembre, que "per al segon conveni no es va aportar cap pressupost" i que tan sols se li va dir que costaria 1,1 milions d'euros perquè l'Instituto Nóos havia trobat alguns patrocinadors privats. Assegura que ningú no li havia dit que, per al primer congrés, la fundació ja havia rebut diners d'empreses privades. "Ningú va dubtar que el segon any s'havia de continuar amb un segon esdeveniment", explica Ballester.

A més a més, els responsables de l'Instituto Nóos no van concretar què s'havien gastat i com per fer els congressos fins que no els hi va exigir la Fiscalia. Quan ho van fer, els investigadors van determinar que "la suma global presumptament desviada dels fons públics" arribava a 1,38 milions d'euros: 753.942 euros corresponents a "la quantitat no justificada, més les factures presentades no imputables a l'objecte del conveni, més les quantitats cobrades per Diego Torres i Iñaki Urdangarin per aquest esdeveniment" referents al congrés del 2005, i 624.340 euros més corresponents al del 2006. Els diners que cobraven el duc de Palma i Diego Torres els rebien a través de les empreses que controlaven, com ara Aizoon i Nóos Consultoría Estratégica.

Ballester va declarar que va ser el llavors director gerent d'Illesport, Gonzalo Bernal, qui li va dir que "no s'havia de controlar el destí dels diners". Va assegurar que li va dir que "no calia demanar les factures". El darrer informe de la fiscalia deixa ben clar que "no hi ha ni una sola factura o document que justifiqui o acrediti que l'Instituto Nóos ha destinat els 1.200.000 euros que va rebre a fer l'objecte del conveni". Fa referència al primer congrés, però per al segon assegura que la situació es repeteix.

Urdangarin intercedeix per Nóos

Segons Ballester, els congressos havien de durar uns quants anys, però explica que després del segon Illes Balears Forum van començar a fallar coses. Urdangarin havia deixat l'Instituto Nóos i, sempre segons Ballester, Torres no va fer la feina pactada. No va actualitzar la web del fòrum ni va fer els estudis pendents ni el pla estratègic, per exemple. I això que per al pla estratègic s'havia acordat pagar 120.000 euros. El llavors director general d'Esports explica que, a causa d'això, amb la cap de gabinet de Jaume Matas, Dulce Linares, van acordar no pagar uns 400.000 euros que faltaven per lliurar a l'Instituto Nóos.

Llavors va intervenir Urdangarin. Ballester assegura que a principis del 2007 li va trucar "entre cinc i vuit vegades" per "exigir-li" que es paguessin els diners pendents. Segons Ballester, el gendre del rei assegurava que les feines que encara faltaven per fer ja les faria Torres un cop hagués cobrat. L'excàrrec balear va rebre ordres del president Matas d'acabar pagant, però a la declaració va assegurar que aquestes exigències del duc de Palma van fer que hi acabés trencant tot contacte.

stats