VIOLÈNCIA EXTREMISTA
Crònica 16/04/2012

Noruega jutja la bogeria de Breivik

Va matar 77 persones i ara vol al·legar defensa pròpia. Noruega s'enfronta a partir d'avui a l'assassí d'Utoya, que vol convertir el tribunal d'Oslo que l'ha de jutjar en un "circ" per a les seves idees.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
UN OASI DE L'ESQUERRA EL DIA ABANS DE LA MATANÇA
 Vista aèria de l'illa d'Utoya, propietat dels sindicats noruecs, el 21 de juliol, el dia abans de la massacre. L'illa acollia un campament d'estiu juvenil organitzat pel Partit Laborista, la formació al govern. Breivik els acusava de fomentar la "invasió musulmana". En l'atac a l'illa van ser assassinades 77 persones i 8 més van morir en l'atemptat d'Oslo.

BARCELONA."Durant aquests dies rebrem detalls i punts de vista que ens faran reaccionar i despertar menyspreu. Però és necessari". El primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, advertia així la població sobre el judici que comença avui a Oslo. Durant 10 setmanes, els noruecs reviuran l'horror del 22 de juliol, quan Anders Behring Breivik va assassinar 77 persones a sang freda. Després d'haver confessat que havia orquestrat tant l'atemptat a la capital que va matar 8 persones com el tiroteig indiscriminat a l'illa d'Utoya, l'autor dels crims tindrà de nou torn de paraula aquesta setmana i les seves paraules seran determinants per aclarir-ne l'estat mental.

Dos grups diferents de psiquiatres han realitzat dos informes del reclús amb diagnòstics totalment oposats. El primer, difós a l'octubre, sostenia que Breivik pateix una esquizofrènia paranoica que li dóna una visió il·lusòria del món fins al punt de la bogeria. Però el segon, presentat el dimarts de la setmana passada, sosté que el terrorista tenia plenes facultats mentals per ser conscient dels actes criminals.

"L'opinió que els musulmans haurien d'abandonar Noruega no té res a veure amb la psiquiatria", explicava a la BBC Randi Rosenqvist, que ha estudiat Brevik personalment fins a tres vegades a la presó. "A més, la creença que els musulmans prendran el control d'Europa en els pròxims 20 anys la comparteix molta més gent sense estar malament del cap", afegeix.

Un trampolí per a la xenofòbia

Justament està previst que Breivik utilitzi la palestra que li ofereix el tribunal per tornar a difondre les seves idees xenòfobes. "El vostre arrest marcarà l'inici de la fase propagandística", anunciava en el seu manual de 1.500 planes difós a internet just després dels atacs. "El vostre judici us proporcionarà un escenari al món", afegia. El terrorista ha reiterat últimament aquesta idea. En una carta publicada al diari noruec VG , Breivik deia: "Sembla que el procés serà com un circ [...]. És una oportunitat única per explicar la idea del manifest al món".

"Cal que els mitjans prenguin responsabilitat durant aquestes setmanes. Estic convençuda que el tribunal ho farà, però sobretot s'han de minimitzar les oportunitats de Breivik per difondre el seu missatge", argumentava a l'ARA la politòloga de la Universitat d'Oslo Janne Haaland Matlary, que insisteix en el fet que Breivik no ha estat una amenaça per a la seguretat del país però sí que "s'ha perdut la innocència" a Noruega. L'autor confés de la matança d'Utoya té previst al·legar "defensa pròpia preventiva" en el judici, un article del Codi Penal que segons els advocats no preveu el cas de Breivik.

stats