Crònica 10/06/2011

Nou front contra Al-Assad a l'ONU per un suposat reactor nuclear

Ara
1 min

Barcelona.Al Consell de Seguretat de les Nacions Unides se li gira feina sobre Síria. Després que dimecres el Regne Unit i França presentessin una resolució condemnatòria contra el règim del president Baixar al-Assad que encara s'està negociant, ahir la junta de governadors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) va denunciar Síria davant del Consell de Seguretat de les Nacions Unides perquè considera que està construint en secret un reactor nuclear en una de les instal·lacions bombardejades per Israel el setembre del 2007.

Els Estats Units i la Unió Europea van liderar la resolució, aprovada a Viena, mentre que Rússia i la Xina -països amb dret a veto al Consell de Seguretat- van votar-hi en contra. La majoria de països llatinoamericans, excepte Veneçuela i l'Equador, es van abstenir, cosa que va permetre als estats occidentals que el text tirés endavant.

L'ambaixador dels Estats Units a l'AIEA, Glyn Davies, va manifestar que la resolució és un "pas adequat i necessari" per respondre a tot allò que Síria incompleix. "Construir un reactor nuclear secret, apte per a la producció de plutoni, sense una finalitat pacífica creïble és una de la pitjors violacions possibles", va afegir el diplomàtic nord-americà.

Segons l'organisme, Síria no ha volgut cooperar amb l'AIEA des de fa tres anys. El Consell de Seguretat de l'ONU haurà d'abordar ara si dicta sancions contra Al-Assad per forçar més cooperació per part del govern de Damasc, tot i que és molt probable que la decisió d'Occident topi amb la negativa tant de Rússia com de la Xina.

stats