EL DEBAT INTERN DELS SOCIALISTES
Crònica 19/08/2011

Nou Cicle defensa una 'Olivera catalana'

Nou Cicle creu en una aliança d'esquerres de base social per arrabassar la Generalitat a CiU el 2014. Ho defensarà Joan Ignasi Elena a Vilopriu, on promourà la seva candidatura per liderar el PSC.

Sara González
3 min
El tret de sortida del curs polític socialista La plataforma de Raimon Obiols convoca cada any la tradicional trobada a Vilopriu -a la foto, la trobada de l'any passat-, on s'apleguen desenes de dirigents i militants del PSC. Enguany serà el 25 d'agost i, a més de la intervenció de José Montilla, Joan Ignasi Elena tancarà l'acte amb un discurs en què exposarà les seves aspiracions per liderar el partit.

Barcelona.Nou Cicle vol una Olivera catalana per al 2014. Emmirallada en el pacte d'esquerres que va liderar Romano Prodi a Itàlia el 1996 i el 2006, aquesta serà una de les quatre grans apostes que la plataforma catalanista portarà al congrés del PSC de la mà del seu candidat a liderar el partit, Joan Ignasi Elena. Després del fracàs del tripartit, la plataforma impulsada per Raimon Obiols encara confia en una aliança de les esquerres que expulsi CiU de la Generalitat. Això sí, fugint de les "superestructures" i triant el candidat que encapçali l'aliança a través d'unes eleccions primàries obertes a la ciutadania. Elena exposarà aquesta proposta a Vilopriu el 25 d'agost, una trobada que aprofitarà per donar el tret de sortida de la seva campanya.

Després de set anys governant plegats, ERC no vol ni sentir a parlar de tripartits. Tampoc bona part del PSC, que atribueix el fracàs electoral del 28-N, en gran part, al desgast que li va produir governar amb els republicans. Però més enllà d'ICV-EUiA, els socialistes catalanistes de Nou Cicle tenen assumit que les esquerres no tornaran a governar si no són capaces de forjar una entesa. Defensen, però, que l'aliança es basi "en un ampli moviment" i tingui una clara arrel social i que fins i tot el candidat sigui escollit, com en el cas de l'Olivera italiana, a través d'unes eleccions primàries obertes a la militància i a la ciutadania.

L'aliança de la "Catalunya de progrés" és una de les quatre exigències "irrenunciables" que Nou Cicle posarà sobre la taula al conclave previst per al desembre. La defensa aferrissada del grup parlamentari propi del PSC al Congrés per orientar el partit cap a un "nou paradigma catalanista de caràcter federal" en serà un altre. "Aconseguir la veu pròpia és la millor manera d'aprofitar les dues ànimes de CiU, ara més palesa que mai", asseguren fonts de la plataforma. En tot cas, tant l'aliança com el grup propi són dues qüestions que s'albiren espinoses en el debat intern, però Elena vol començar a parlar-ne ja.

I és que la tradicional trobada d'enguany dels socialistes, prevista per al dijous de la setmana que ve, no serà per a Nou Cicle un simple acte d'inici de curs, sinó el tret de sortida de la seva campanya per aconseguir el lideratge del partit. La plataforma d'Obiols aprofitarà la vetllada per llançar la candidatura d'Elena a la primera secretaria del PSC.

Tot ja està ben dissenyat. Com és habitual, centenars de militants es reuniran, encara en màniga de camisa, a can Mallol, la casa que el senador Lluís Maria de Puig té al Baix Empordà. Però aquesta vegada, no serà el primer secretari en funcions, José Montilla, l'encarregat de tancar l'acte amb el seu parlament. A més de la intervenció d'Obiols, serà el mateix Elena qui tindrà l'última paraula per promoure la seva candidatura per rellevar Montilla i exposar les fites que vol aconseguir en el congrés del desembre.

Entre aquestes fites, també hi ha "l'oxigenació i l'obertura radical" del partit. Nou Cicle, que és conscient que la seva posició catalanista és minoritària dins del PSC, vol aprofitar l'embranzida de les plataformes de militants crítics amb la direcció i s'ha alineat amb elles a l'hora d'exigir "un aprofundiment de la democratització de la vida interna i organitzativa del partit". I, en aquest sentit, exigirà que la secretaria d'organització del partit, dirigida ara per José Zaragoza, perdi pes. "El partit ha de pivotar sobre projectes, i no només en funció d'una secretaria d'organització", afirmen fonts de Nou Cicle, i afegeixen que els òrgans de direcció del partit han de comptar amb una "presència activa" de representants de la societat civil catalana. "Rebutgem el partit-empresa típic de la dreta i l'aparell de l'esquerra clàssica del segle XIX", asseguren. A més, insistiran en la reforma del reglament del congrés per revisar la possibilitat que hi hagi més representació dels delegats i ampliar el període d'esmenes, tal com demanen els grups de militants crítics.

Exhibició de múscul

Nou Cicle vol guanyar presència al PSC i enfortir Elena, per això exhibirà a Vilopriu les 400 adscripcions que ja té. Però també té entre cella i cella grans representants del sector catalanista del PSC que ara per ara van més per lliure. És el cas de Marina Geli, que s'ha fet membre de Nou Cicle després de "l'error estratègic" d'Àngel Ros de pactar amb Manuel Bustos una proposta que renuncia al grup propi. La plataforma catalanista també ha sondejat Montserrat Tura -que per ara segueix treballant en solitari- i manté bona sintonia amb Ernest Maragall i Antoni Castells.

stats