GUERRA A L'AFGANISTAN
Crònica 30/10/2011

Nou atemptat talibà contra les tropes de l'OTAN a Kabul

Ethel Bonet
2 min
Nou atemptat talibà contra  les tropes de l'OTAN a Kabul

ISLAMABADFeia molt temps que les tropes estrangeres no patien un atac tan mortal a Kabul, la blindada capital de l'Afganistan. Els talibans van fer ahir una important ostentació de força i audàcia quan van aconseguir burlar la seguretat per creuar la capital d'est a oest. Van arribar tranquil·lament a les portes d'un centre d'entrenament de les forces de seguretat afganeses, situat a la carretera occidental de Darulaman, amb una de les furgonetes que s'utilitzen com a transport públic carregada d'explosius.

En plena llum del dia, un conductor suïcida va esperar pacientment que un grup de soldats nord-americans sortís en un comboi de les instal·lacions militars per perpetrar l'atac. El terrorista va precipitar el cotxe contra el vehicle militar i l'explosió va ser tan potent que es va sentir per tota la ciutat i va fer saltar a miques els vehicles blindats. Hi van morir almenys 13 ciutadans nord-americans de l'OTAN (cinc soldats i vuit contractistes) i tres civils i un policia afganesos.

Amb aquest atemptat suïcida, meticulosament organitzat en una àrea de Kabul sota control de les forces internacionals, i pocs dies abans de la conferència internacional sobre l'Afganistan del 2 de novembre a Istanbul, els talibans han deixat clar que l'oferta de mantenir diàlegs de pau no entra en la seva agenda.

Amb la mirada posada en la retirada de les tropes, que culminarà el 2014, l'administració Obama busca a marxes forçades una sortida negociada a la guerra afganesa. Però de moment les aspiracions d'una pau negociada amb els insurgents no donen resultats. La situació de la seguretat a l'Afganistan es complica dia a dia, malgrat els esforços de l'OTAN i dels milers de milions invertits per la comunitat internacional a formar les forces de seguretat afganeses. El nombre d'atacs talibans ha augmentat des que va començar el procés de traspàs de la seguretat a les forces de seguretat locals, al juliol. Alguns dels atemptats han estat espectaculars, com el de l'Hotel Intercontinental de Kabul fa tres mesos o l'assalt coordinat a l'ambaixada dels Estats Units i a la caserna general de l'OTAN l'endemà del desè aniversari de l'11-S. A aquesta escalada de violència cal afegir l'assassinat de l'expresident Burhanuddin Rabbani, cap en els diàlegs de pau amb els talibans, el 20 de setembre.

Atacs al Pakistan

La mort de Rabanni va tancar la porta al consens nacional. El president Hamid Karzai va carregar tota la culpa al veí Pakistan i va acusar els seus serveis secrets de protegir la xarxa Haqqani, principal instigadora de la violència en territori afganès. Després de la mort d'Ossama bin Laden, els Haqqani s'han convertit en el maldecap més important de l'administració Obama a la regió. En un últim intent desesperat, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, va viatjar fa poc a Islamabad, després d'una fugaç visita a Kabul, per instar les autoritats pakistaneses que d'una vegada per totes emprenguin accions contra els santuaris de la xarxa Haqqani a la regió tribal de Waziristan del Nord. L'advertiment de Clinton va anar seguit d'un desplegament massiu de tropes nord-americanes a la frontera pakistanesa, cosa que ha tibat encara més les relacions entre Washington i Islamabad.

stats