LABORAL
Crònica 03/12/2011

Nou rècord de 615.600 aturats al novembre

L'atur registrat a les oficines d'ocupació arriba a un nou rècord de 615.669 persones al novembre. Tot i la dada negativa, el creixement s'alenteix amb 111 persones més a les llistes d'aturats l'últim mes.

Elena Freixa
2 min
La contractació cau i el 90% dels contractes que es formalitzen són temporals.

BARCELONAL'increment persisteix també al conjunt de l'Estat, amb 59.536 persones més sense feina respecte a l'octubre. El nombre total d'aturats registrats va arribar a situar-se el mes passat en 4.420.462 persones, segons les dades del ministeri de Treball. L'encara vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, va valorar ahir com a "molt negatives" les xifres i va avisar el futur executiu de Mariano Rajoy que encara caldrà fer "molt més" perquè Espanya aconsegueixi xifres d'atur "acceptables". Salgado, però, va culpar la incertesa que plana sobre l'economia dels resultats negatius que, mes rere mes, arriben del mercat de treball.

La desocupació té un efecte directe sobre les arques públiques de l'Estat, que cada cop tenen menys cotitzants i més bossa d'aturats a qui pagar subsidis. Si a l'octubre el govern espanyol ja va reconèixer que el superàvit de la Seguretat Social havia caigut gairebé a la meitat, ahir l'encara secretari d'estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, ja parlava de possible dèficit a final d'any. "Tenim certs dubtes respecte a l'equilibri del sistema", va afegir Granado, davant la caiguda de l'ocupació en més de 100.000 persones al novembre, que va repercutir en una retallada d'un 2,35% dels ingressos.

Poca contractació nadalenca

L'increment d'aturats a Catalunya va venir sobretot del sector serveis, que va generar més de 2.700 desocupats, justament en un període de l'any en què, abans de la crisi, l'inici de les contractacions nadalenques al comerç es començaven a notar. A Madrid, en canvi, l'atur va caure al novembre en 4.000 persones i gairebé totes procedien dels serveis.

Els sindicats catalans valoraven ahir que les dades del novembre avancen que la campanya de Nadal d'aquest any no implicarà un augment sensible de la contractació a les grans superfícies. "Les previsions no són gens esperançadores i repetirem un any com el 2010", va insistir el responsable de comerç d'UGT, Oscar López.

La contractació a Catalunya va disminuir en més de 10.500 contractes el mes passat. Se'n van signar 176.158, el 90% dels quals van ser temporals. Cecot va insistir que la incertesa és la culpable que moltes empreses no reactivin contractacions. Tant aquesta patronal com Foment del Treball van insistir en una reforma laboral "autèntica" i urgent a Espanya.

Aquesta serà una de les primeres fites que s'ha marcat Rajoy per als primers mesos de mandat. Després d'uns primers contactes amb sindicats i patronals aquesta setmana, els va donar un termini fins al dia de Reis perquè li presentin un pacte en matèria laboral que inclogui també aspectes per reformar la negociació col·lectiva.

stats