CITA A LES URNES A ALEMANYA
Crònica 05/09/2011

Nou revés electoral per a Merkel

L'annus horribilis electoral per a Angela Merkel no té aturador. La CDU de la cancellera alemanya va perdre les eleccions de Mecklenburg-Pomerània Occidental i tem quedar-se fora del govern.

Isaac Lluch
3 min
La imatge de la derrota ahir a la seu electoral del partit de Merkel a la ciutat de Schwerin.

BERLÍN.La Unió Democratacristia na (CDU) corre el perill de quedar-se apartat del poder aquest any d'un altre estat federat alemany. Després de desfetes sonades en el primer trimestre del 2011, especialment a Hamburg i a Baden-Württemberg, el partit d'Angela Merkel tampoc va poder evitar ahir "la decepció" de veure guanyar clarament els socialdemòcrates del SPD amb un 35,6% dels vots, segons l'últim còmput aproximat de vots a l'hora de tancar aquesta edició.

La derrota regional a les files liberals del FDP -socis de la cancellera en el govern federal- encara va ser més dura, ja que ahir es van quedar sense representació parlamentària a Mecklenburg-Pomerània Occidental. En canvi, Els Verds van més que duplicar el nombre de vots i van entrar per primer cop en aquest land de l'antiga RDA.

Amb un 23,2% dels vots, la CDU va obtenir els seus pitjors resultats electorals a Mecklenburg-Pomerània Occidental, que ni més ni menys que és la pàtria adoptiva de la cancellera, que allà va passar part de la seva vida i encara hi té una segona residència per als caps de setmana. La notable davallada de la CDU (cau un 5,7%) implica que l'actual ministre president socialdemòcrata del land, Erwin Sellering, podria donar per acabada la coalició amb les files democratacristianes que li va servir per governar en l'ante rior mandat.

El líder de l'SPD no va voler aclarir ahir amb qui voldrà formar el nou govern: podria renovar la coalició amb la CDU o començar-ne una de nova amb L'Esquerra (18,3%), que ja va ser soci minoritari dels socialdemòcrates en l'executiu des del 1998 fins al 2006.

Debut d'Els Verds al Parlament

L'entrada impetuosa d'Els Verds (8,4%) al parlament regional de Schwerin de ben poc no va servir al partit ecologista per aspirar a ser soci governamental de Sellering, ja que els sis diputats que van aconseguir -amb dades escrutades a les 22 hores- més els 28 socialdemòcrates no arribarien als 36 escons necessaris per obtenir majoria de les 71 places de la cambra parlamentària.

"L'SPD està de tornada. Tornem a governar en un altre land mentre la coalició federal de CDU-FDP continua de davallada i no és per casualitat", va reaccionar la secretària general socialdemòcrata, Andrea Nahles.

El seu homòleg a la CDU, Hermann Gröhe, va preferir, amb tot, emfatitzar la bona tasca que havia fet la gran coalició en l'anterior mandat a Mecklenburg-Pomerània Occidental. Aquest land destaca per tenir la taxa d'atur més alta d'Alemanya (11,7%, quan la mitjana és del 7%) i la densitat demogràfica més baixa, però també per la seva política financera sòlida: des del 2006 no acumula deutes públics nous.

Els altres grans guanyadors de la jornada van ser Els Verds. La líder ecologista Claudia Roth va qualificar els resultats d'"històrics", ja que per primer cop aquest partit va entrar al parlament regional i, de retruc, va aconseguir representació parlamentària en els 16 estats federals alemanys. El 8,4% de vots obtinguts ahir representen, a més, el màxim suport aconseguit per Els Verds en un land de l'antiga Alemanya Oriental.

Els liberals, els grans derrotats

El gran derrotat, per contra, va tornar a ser el partit liberal. Els socis de Merkel en l'àmbit federal van fracassar en sumar tot just el 2,8% dels vots escrutats, lluny de la franja del 5% que dóna representació parlamentària.

"Naturalment això és una derrota, però volem treballar per recuperar la confiança. Amb tot té un gust ben amarg, perquè en el nou parlament de Mecklenburg-Pomerània Occidental no hi haurà cap veu liberal però sí d'enemics de la democràcia", va resumir el secretari general del FDP, Christian Linder, referint-se alhora al fet que els ultradretans de l'NPD van aconseguir mantenir-se (5,9%) al parlament tot beneficiant-se d'una participació electoral dramàticament baixa (53%).

Els resultats electorals definitius se sabran d'aquí dues setmanes, ja que a causa de la mort recent del candidat de la CDU al municipi de Rügens aquest districte electoral votarà el dia 18, coincidint amb les eleccions de Berlín, on el partit de Merkel sumarà amb tota probabilitat l'última derrota de l'any.

stats