TEMPESTA TROPICAL
Crònica 27/08/2011

Nova York evacua 250.000 persones per l'huracà 'Irene'

Emma Reverter
2 min
Nova York evacua 250.000 persones per l'huracà 'Irene'

Nova York va ordenar ahir l'evacuació obligatòria d'un quart de milió de persones davant de l'arribada de l'huracà Irene . La mesura, la primera d'aquestes característiques a la ciutat, afecta un quart de milió de novaiorquesos dels barris de Battery Park City i el districte financer de Manhattan, Brooklyn (Coney Island), Queens i Staten Island. L'ordre d'evacuació contrastava amb un sol radiant que no feia pressentir la tempesta imminent. "Només heu de mirar els mapes del temps per entendre la magnitud d'aquesta tempesta", va indicar l'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, en roda de premsa: "I ve directament cap a nosaltres".

Les paraules de l'alcalde coincidien amb les del president dels Estats Units, Barack Obama, que hores abans havia avançat un dia la tornada de les vacances i havia demanat als habitants de la Costa Est que es prenguessin l'huracà "molt seriosament". L'alcalde també va anunciar el tancament del servei de metro i l'evacuació d'hospitals i residències de les zones afectades. Ahir la ciutat es preparava per a possibles tallades de llum i per a inundacions.

Quan falten pocs dies per a la commemoració del desè aniversari dels atemptats de l'11-S, la Zona Zero és una de les zones incloses dins del pla d'evacuació. Una de les responsables del nou museu sobre l'11-S, que s'inaugurarà l'11 de setembre per als familiars de les víctimes i s'obrirà al públic un dia més tard, explicava a l'ARA que abans d'evacuar s'estaven prenent mesures per garantir els menys danys materials possibles: "És important garantir que el material de construcció no voli i també protegir els arbres del jardí que inaugurarem d'aquí pocs dies en honor a les víctimes". Els magatzems Century 21 també van quedar afectats pel pla d'evacuació. Els seus venedors es preparaven per tancar les portes de l'establiment, molt turístic i sempre obert els caps de setmana.

Els novaiorquesos que no han quedat afectats per l'ordre d'evacuació massiva també afanyaven ahir i compraven aigua, espelmes, tovalloles, llaunes de conserva i fustes i cartrons per protegir les finestres. Ahir s'havien esgotat les garrafes d'aigua de molts supermercats. La cancel·lació dels serveis de metro era una de les principals fonts de neguit per a tots els que es queden a la ciutat. "Sense metro jo no puc anar enlloc, ja que com la majoria de persones que viuen a Manhattan jo no tinc cotxe", indicava Carmen, mentre comprava aigua i conserves en un supermercat de l'Upper West Side: "Fa pocs dies vaig sentir el terratrèmol des del meu pis i no em puc creure que ara m'hagi de preparar per a l'arribada d'un huracà".

La sensació d'aïllament encara es va agreujar més quan el governador de l'estat de Nova York, Andrew Cuomo, va anunciar que sis ponts, entre els quals s'inclouen els principals ponts que comuniquen l'illa de Manhattan amb la resta de la ciutat, també es tancarien si la velocitat del vent superava els 110 quilòmetres per hora. El Servei Meteorològic Nacional avançava que és molt probable que es doni aquesta situació el diumenge.

stats