RESPOSTA A LES RETALLADES
Crònica 16/07/2011

Les ONG es planten i no seran al Consell de Cooperació

Joan Serra
2 min
Representants de les ONG van parodiar els efectes de les retallades davant del Parlament.

BARCELONA.El llistat de col·lectius professionals bel·ligerants amb les retallades no para de créixer. L'últim a escenificar el seu rebuig a la tisorada als pressupostos és el sector de la cooperació, que ahir va escenificar davant del Parlament un enterrament simbòlic de les ajudes que es destinen als països pobres. La Confederació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament (FCONGD) va denunciar una disminució dràstica dels recursos en comparació als comptes públics del 2010, xifrada en un 55%, un percentatge que el Govern limita al 42%. Molest per l'actuació unilateral de l'executiu d'Artur Mas, el sector prendrà mesures de força. Abandonarà el Consell de Cooperació al Desenvolupament, l'organisme consultiu en matèria de solidaritat, format per representants de les organitzacions, dels sindicats i de la Generalitat. La decisió de plantar el Govern es mantindrà fins que no es visualitzi "una actitud de diàleg", va apuntar Eduard Cantos, que va exercir de portaveu de les ONG.

Les associacions d'ajuda al Tercer Món entenen que la retallada posa en perill projectes que estan en marxa i que situarà Catalunya a la cua de l'Estat i d'Europa en inversió en solidaritat. "La retallada està ferint de mort el treball que s'ha fet en els últims deu anys", va alertar Cantos, que va recordar que el Govern només destinarà un 0,1% del pressupost a projectes de cooperació.

El fantasma de la privatització

Les ONG estan inquietes pel passadís que el Govern ha obert al món privat. Mantenen que la llei d'acompanyament dels pressupostos habilita les entitats amb ànim de lucre (empreses) perquè puguin ser receptores de fons públics de la solidaritat. Els grups de l'oposició van lamentar al Parlament que CiU vulgui modificar la llei de cooperació "per la porta del darrere". El director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens, va negar la privatització del sector i va dir que l'única finalitat és permetre el "patrocini" d'alguns projectes.

stats