DESPRÉS DE BIN LADEN
Crònica 06/05/2011

Obama a la Zona Zero

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama a la Zona Zero

WashingtonLa visita del president Barack Obama a la Zona Zero de Nova York d'ahir és el colofó final d'una terrible tragèdia. L'homenatge a les víctimes dels atemptats de l'11-S, en què van morir gairebé 2.800 persones, arriba quatre dies després de consumar una venjança que feia deu anys que els nord-americans esperaven: la mort d'Ossama bin Laden, autor intel·lectual de l'atac terrorista contra les Torres Bessones. En una sòbria cerimònia, el president va assegurar que els Estats Units "no obliden" el que va passar.

Obama, que mai havia estat a l'epicentre dels atacs com a president, tot i que sí que ho va fer com a candidat, es va reunir i va parlar en privat amb familiars de les víctimes, bombers i policies després de depositar una corona de flors als peus del conegut "arbre supervivent". Un arbre que va quedar desarrelat en l'esfondrament de les Torres i que s'ha tornat a plantar a la Zona Zero com a símbol d'esperança. Amb el cap baix, el president va guardar un minut de silenci i tot seguit va saludar els assistents, entre ells Payton Hall, una nena de catorze anys que va perdre el seu pare. Obama havia rebut dilluns una carta seva i va demanar la seva presència a l'homenatge.

El gran absent de la cerimònia va ser el seu predecessor, l'expresident George W. Bush, a qui Obama havia convidat oficialment. El líder republicà va declinar la invitació assegurant, a través d'un portaveu, que vol continuar amb la seva política de mantenir-se fora de la vida pública, com ha estat fent des que va deixar el càrrec. Alguns dels assistents a l'acte, que ahir onejaven banderes al voltant de la Zona Zero de Nova York, van recordar, però, George Bush lamentant que no hagués assistit a l'acte.

Trobada amb els herois

El parc de bombers Orgull de Midtown, el que més membres va perdre -quinze homes- durant l'11-S, va ser la primera parada del president a la ciutat. Acompanyat de l'exalcalde de Nova York, Rudolph Giuliani, Obama va dir que l'estació "simbolitza el sacrifici extraordinari que es va fer aquell terrible dia, ara fa gairebé deu anys". El president dels Estats Units va dir que la gran feina de les forces militars i dels serveis d'espionatge que diumenge passat van participar en l'operació del Pakistan està connectada amb la feina que fan bombers i policies cada dia per mantenir la seguretat dels ciutadans.

Missatge de justícia

El president també va explicar que la mort de Bin Laden havia enviat un missatge clar a tot el món: "El nostre compromís és garantir que es faci justícia i això va més enllà de la política i dels partits. No importa qui governi, o qui estigui al càrrec, ens hem d'assegurar que els autors d'aquest acte horrible rebin justícia". Obama també els va parlar dels moments de tensió que es van viure a la Sala de Situació de la Casa Blanca diumenge passat, quan ell i altres alts funcionaris van dirigir l'atac al Pakistan. El bomber Leonard Sieli li va respondre que ell i els seus companys havien celebrat l'anhelat "acte de justícia" pels carrers de Nova York aquella nit.

A més de saludar els bombers, Obama també va visitar la comissaria de policia del barri de Tribeca. Davant dels primers agents que van arribar a les Torres després dels atemptats, va advertir que les amenaces seguiran i caldran "nous actes de valor i mantenir-se alerta". "Tindreu un país sencer darrere quan ho feu", va afegir el president.

Acte d'unitat

El d'ahir va ser un acte sobri. Barack Obama va evitar fer llargs discursos. El principal objectiu de l'homenatge, segons la Casa Blanca, era unir el país i ajudar a girar full d'aquell horrible dia. El secretari de premsa, Jay Carney, ho va justificar dient que la visita és "apropiada després de l'exitosa missió" de diumenge. Segons el portaveu, era el moment de "reconèixer les terribles pèrdues que va patir Nova York durant l'11-S". El president tornarà a la Zona Zero el mes de setembre, en el desè aniversari dels atacs.

A més de la visita a Nova York, el president anirà avui a Fort Campbell, a Kentucky. D'aquesta base militar van sortir els pilots que van transportar els comandos que van atacar la residència de Bin Laden a Abbottabad, al Pakistan. Allà, Obama té previst pronunciar un discurs per agrair la tasca als militars i recordar que la guerra a l'Afganistan continua.

Cerimònia al Pentàgon

D'altra banda, el vicepresident Joe Biden, acompanyat del secretari de Defensa, Rober M. Gates, i del general James Cartwright, va celebrar una breu cerimònia al Pentàgon. Biden va fer una ofrena floral al costat d'una pedra ennegrida commemorant l'accident del vol 77 d'American Airlines, en què van morir 184 persones. La pedra carbonitzada va ser col·locada a la façana oest del Pentàgon per commemorar el lloc de l'atac terrorista.

stats