EL SUPORT DELS EUA
Crònica 21/09/2011

Obama beneeix el nou govern libi

El president dels Estats Units, Barack Obama, va celebrar ahir l'alliberació de Líbia i va posar la intervenció de l'OTAN com a exemple del que la comunitat internacional pot aconseguir unida.

Núria Ferragutcasas
3 min
Les aliances post-gaddafi El president del Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia, Mustafà Abdel Jalil, amb el president dels Estats Units,  Barack Obama, ahir a Nova York. El líder del CNT es va comprometre a respectar els principis democràtics a Líbia i va assegurar en una reunió a les Nacions Unides que els dirigents de l'antic règim detinguts rebran un judici just .

WASHINGTONLa bandera de la nova Líbia onejava ahir davant de la seu de les Nacions Unides de Nova York. "Líbia és una lliçó del que la comunitat internacional pot aconseguir quan ens unim com un de sol", va afirmar Obama en la reunió del grup de "països amics de Líbia", presidida pel secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon. El president nord-americà va dir que no sempre "es pot ni s'hauria d'intervenir quan hi ha una injustícia el món" però de vegades "cal coratge i acció col·lectiva" per evitar l'assassinat de milers d'innocents. Per ell, Líbia ha estat un d'aquests casos.

Obama va defensar la missió de l'OTAN i la va posar com a exemple a seguir. "Més països han de compartir la responsabilitat i els costos de fer front als desafiaments globals", va dir, i va afegir que aquesta operació militar seguirà mentre la població líbia segueixi amenaçada per les tropes lleials al coronel Muammar al-Gaddafi. Tot i la defensa de la intervenció internacional, el mandatari també va deixar clar que "l'alliberament de Líbia pertany al poble de Líbia, als homes i a les dones que van sortir al carrer en protestes pacífiques i que van fer front a tancs i tirotejos".

El president dels Estats Units va celebrar el "nou capítol" de la història que enceta Líbia i va advocar perquè la transició que va començar amb la caiguda de Gaddafi acabi amb la celebració d'eleccions "lliures i justes". Per això, va prometre l'ajut del seu país i va anunciar que els Estats Units reobriran la seva ambaixada a Trípoli aquesta setmana. "Encara queden dies difícils" però "de la mateixa manera que el món els va donar suport en la seva lluita per l'alliberament, ara els donarem suport en la seva lluita per aconseguir la pau, la llibertat i la prosperitat del país", va subratllar.

La posada en escena del CNT

El president del Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia, Mustafà Abdel Jalil, va agrair a les Nacions Unides i als països aliats l'ajuda per enderrocar el règim de Gaddafi i va recordar que 25.000 persones han mort des que va començar la revolta popular. Jalil va expressar el compromís del CNT a respectar els principis democràtics i va assegurar que els dirigents de l'antic règim detinguts rebran un judici just.

A la reunió també hi van participar el ministre d'afers estrangers del Regne Unit, William Hague, i el president francès, Nicolas Sarkozy, entre d'altres. "Gaddafi serà jutjat", va prometre el líder francès, que alhora va demanar als libis que tinguin "el valor de perdonar".

L'ONU, pendent de Palestina

La transició a Líbia és només una de les moltes qüestions que aquesta setmana es debaten en el marc de la celebració de la 66a Assemblea General de l'ONU a Nova York. A més de la crisi econòmica i l'estratègia global per fer front al sotrac que pateixen els països occidentals, el tema estrella de la trobada és la intenció de Palestina d'aconseguir la condició de membre de ple dret de les Nacions Unides.

El president palestí, Mahmud Abbas, va assegurar ahir que ja té el suport de set països del Consell de Seguretat de l'ONU. La candidatura necessitarà un mínim de nou vots i cap vot en contra dels cinc països amb dret a veto.

Els Estats Units ja han dit que exerciran el bloqueig i s'oposaran al nou Estat palestí i estan pressionant perquè Palestina no aconsegueixi la majoria que necessiten per no erosionar les seves relacions amb els països àrabs. A tot això, els països de la Unió Europea es van reunir ahir a Nova York per aconseguir una posició comuna i intenten convèncer Abbas perquè renunciï al seu plantejament de màxims.

stats