CRISI NUCLEAR
Crònica 31/03/2011

Obama confia en el potencial de les nuclears, si són segures

El president dels EUA creu que no és possible renunciar "simplement" a l'energia nuclear i afegeix que cal augmentar l'explotació de cru propi per evitar veure's afectat per les fluctuacions del mercat.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un grup d'homes de negocis caminen pels carrers buits de la ciutat de Fukushima.

La crisi de Fukushima no fa trontollar el discurs energètic i nuclear dels EUA. El president nord-americà, Barack Obama, va reafirmar ahir el seu compromís per incrementar aquest tipus d'energia, però sempre que sigui segura. Per això va voler explicar que havia demanat un extens estudi per assegurar que les centrals americanes aguantarien un desastre com el del Japó.

"Amèrica no pot simplement renunciar a l'energia nuclear", va dir durant una conferència als estudiants de la universitat de Georgetown, a Washington DC. Durant el discurs Obama també va anunciar un pla per reduir les importacions de cru en deu anys. "Quan vaig assumir la presidència importàvem un total d'11 milions de barrils al dia. Aquesta xifra s'ha de reduir un terç en deu anys", va dir. Segons el president dels EUA, per deixar de ser una víctima de la dependència petroliera -el país té un 2% de les reserves mundials i gasta un quart del cru que es produeix a tot el món- cal reduir-ne el consum o bé explotar altres energies com el gas natural. Tot i això, de moment diu que ha demanat a les petrolieres nord-americanes que augmentin la producció pròpia per evitar dependre de les crisi del mercat, com la de les revoltes àrabs.

Per al 2015 es fixa la meta d'aconseguir que un milió de vehicles elèctrics circulin per les carreteres dels EUA. Però aquest pla topa amb la majoria republicana al Congrés, que no veu amb bons ulls augmentar la inversió en energies alternatives.

D'altra banda, cal tenir en compte que els Estats Units han esdevingut un actor actiu de la crisi nipona i han enviat ajuda a Fukushima després que dilluns les autoritats japoneses augmentessin el nivell d'alarma. Però l'ull nord-americà no ha estat gaire encertat si es considera que l'Agència Nuclear dels EUA va anunciar dimarts que el nivell de perill de la central baixava.

La radiació arriba a Europa

L'Agència de Protecció de la Salut Britànica va anunciar ahir que el núvol radioactiu procedent de Fukushima ja havia arribat a Europa i que s'havien trobat "nivells molt mínims" de partícules de iode radioactiu en estacions d'Oxfordshire i Glasgow, segons el digital Euobserver.com. "Els nivells segurament augmentaran en els pròxims dies però no suposen, sota cap concepte, un risc per a la salut humana", va voler assenyalar l'agència.

stats