CIMERA ESTATS UNITS - EUROPA
Crònica 29/11/2011

Obama demana "contundència" al nou govern espanyol

El president Barack Obama es va reunir ahir amb els màxims dirigents de la UE per discutir la crisi del deute sobirà i va demanar "contundència" als nous governs d'Espanya, Itàlia i Grècia.

Núria Ferragutcasas
2 min
Barack Obama va admetre davant de José Manuel Durao Barroso la "gran importància" que té per als Estats Units que Europa solucioni la seva crisi del deute.

WASHINGTONAls Estats Units es respira una barreja de nerviosisme, inquietud i, fins i tot, frustració per la crisi del deute europeu que pot tallar en sec la seva feble recuperació econòmica i provocar una nova recessió mundial. El president Barack Obama es va reunir ahir a la Casa Blanca amb els màxims representants de la Unió Europea per demanar-los que evitin el contagi sigui com sigui. Obama va assegurar que resoldre la crisi europea és "molt important" per als Estats Units i va afegir que el seu govern està disposat "a fer la seva part" per estabilitzar l'economia global.

Això sí, els europeus, segons la Casa Blanca, han d'aprovar ràpid noves mesures per reduir el deute dels seus països, cosa que posa en perill tant l'euro com la recuperació mundial. Obama vol que Europa actuï "amb decisió i contundència", sobretot a Espanya, Itàlia i Grècia -països que acaben d'estrenar nou govern o estan a punt de fer-ho-, segons va explicar el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney.

La cimera bilateral va intentar ahir tornar la calma als mercats, que en les últimes dues setmanes s'havien tenyit de vermell per por a un col·lapse d'algun gran país de la zona euro.

El president Obama, acompanyat del secretari del Tresor, Timothy Geithner, va aprofitar la trobada per parlar sobretot de la situació econòmica actual amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i l'alta representant per a la política exterior, Catherine Ashton.

Crisi financera

La Casa Blanca creu que Europa té els recursos necessaris per sortir de la crisi. "L'economia mundial encara no ha estat capaç d'absorbir i superar tots els efectes de la crisi financera del 2008", va defensar-se Durao Barroso. El cap de la Comissió Europea va afirmar que "les decisions porten temps però ara ens trobem en el bon camí" i es va mostrar esperançat amb la pròxima reunió del Consell Europeu que se celebrarà d'aquí nou dies a Brussel·les. D'altra banda, Van Rompuy va advertir que no només Europa, sinó també els Estats Units, han d'adoptar "accions fermes per aturar les preocupacions del creixement a curt termini, així com les vulnerabilitats fiscals i financeres".

La setmana vinent, els 27 líders de la Unió Europea discutiran i podrien donar forma a un nou pacte fiscal. Una negociació que ja s'ha iniciat amb gran secretisme entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, i que amb tota probabilitat endurirà la disciplina pressupostària dins de la zona euro. Una mesura que Washington veu amb molts bons ulls, ja que podria obrir la via a una intervenció més contundent del Banc Central Europeu per donar suport als països més endeutats i assetjats pels mercats.

Els líders europeus també van abordar amb el president Obama altres temes que no formen part de l'agenda econòmica, com el programa nuclear de l'Iran, la guerra a l'Afganistan i els esdeveniments al Pròxim Orient i el Magrib. Segons un comunicat conjunt, les dues parts pressionaran l'Iran perquè compleixi els compromisos sobre el seu programa nuclear.

stats