Crònica 12/02/2011

Obama: "Els egipcis han canviat el món"

El president dels Estats Units, Barack Obama, va felicitar ahir el poble d'Egipte en la seva lluita per la llibertat i va tenir paraules per a l'exèrcit egipci, a qui va exigir que garanteixi el camí a la democràcia.

Núria Ferragutcasas
2 min
Veïns d'origen egipci celebren a Nova York la dimissió de Mubàrak. El president  dels EUA, Barack Obama, va demanar ahir garanties a l'exèrcit egipci.

Corresponsal a WashingtonEl final del principi d'una transició cap a la democràcia. "Egipte mai més tornarà a ser com abans", va afirmar ahir el president dels EUA, hores després de l'anunci de la renúncia del president Hosni Mubàrak i del triomf de la revolució egípcia. Obama va afirmar que el seu país continuarà sent amic i aliat d'Egipte i que està preparat per ajudar els egipcis en el seu camí cap a la democràcia. Però va recordar que encara hi haurà "dies difícils i moltes qüestions per respondre".

El president també va fer una crida a l'exèrcit, que té el control del poder, a supervisar una transició i unes eleccions justes on totes les veus del poble siguin escoltades. Segons Obama, els egipcis han deixat clar que volen una "democràcia genuïna" i sobre la seva lluita no violenta va dir: "Ens ha inspirat". "Els egipcis han canviat el seu país i alhora han canviat el món", va concloure.

Una altra estratègia

La nova situació a Egipte ofereix una oportunitat als Estats Units per replantejar les seves polítiques al Pròxim Orient, que han estat sovint més lligades al suport de règims autocràtics que a la promoció dels ideals democràtics per assegurar l'estabilitat necessària per als seus interessos a la regió. Durant tres dècades, els Estats Units han mantingut el règim de Mubàrak amb ajudes de vora 960 milions d'euros cada any per aconseguir la cooperació d'Egipte en temes com el conflicte palestí. L'expert del Consell de Relacions Exteriors, Mark Lagon, assegura: "Els EUA han d'ajudar la societat civil a construir la democràcia sense tenir por dels Germans Musulmans". Lagon considera que l'organització "no és una amenaça", com alguns volen donar entendre. "Mubàrak va eliminar altres partits polítics per mostrar al món la falsa opció entre ell o els islamistes", diu Lagon, que creu que els EUA, però sobretot les Nacions Unides, han d'ajudar els futurs grups polítics que ara són "als carrers del Caire".

L'analista de la Fundació Nova Amèrica Parag Khana opina: "Els Estats Units han de repensar la seva estratègia a Egipte. No importa qui és el líder civil d'Egipte, l'exèrcit -aliat i client dels EUA- continua sent la institució més poderosa entre bastidors". Tot i així, Khana, com Lagon, creu que el govern d'Obama ha de millorar les relacions amb tot l'arc polític. "Només negociant amb tothom, fins i tot amb els Germans Musulmans, assegurarà la seva influència en les futures eleccions", va dir.

Suport econòmic als opositors

El discurs històric que va fer el president Obama al Caire fa gairebé dos anys amb un missatge de pau i fraternitat amb els musulmans va donar esperances a molts egipcis. Tot i això, res va canviar. El govern d'Obama va continuar donant suport a Mubàrak i va retallar a la meitat els fons per promoure la democràcia a Egipte, dels 33,2 milions d'euros en l'últim pressupost del president Bush als 18,4 milions el 2009. Les coses han canviat i ara els EUA, segons la revista Time , preparen noves mesures per assistir els grups de l'oposició egípcia en la reforma constitucional i l'organització de les eleccions.

stats