VISITA PRESIDENCIAL
Crònica 23/05/2011

Obama comença una gira europea marcada per Líbia i l'economia

Redacció
2 min
Obama va fer un discurs ahir al Comitè Americà Israelià, el principal lobi jueu dels EUA.

El president nord-americà, Barack Obama, comença avui una gira europea de sis dies que abordarà temes econòmics i de seguretat. És la primera visita des de l'inici dels atacs de l'OTAN a Líbia.

Irlanda és la primera etapa del viatge, on Obama visitarà Moneygall, el poble d'origen d'un dels seus avantpassats per part de mare, en un gest dedicat als 37 milions de nord-americans que provenen de famílies que van emigrar a Amèrica fugint de la fam de principis de segle. Després Obama i la seva dona passaran dos dies a Londres, amb sopar d'honor al Palau de Buckingham inclòs. Parlarà al Parlament i es reunirà amb el primer ministre, David Cameron, per discutir l'evolució de les revoltes i la situació a Líbia i a l'Afganistan. Justament ahir es va acabar la missió britànica a l'Iraq.

Les repercussions de la detenció a Nova York de Dominique Strauss-Kahn, exdirector del Fons Monetari Internacional i l'home que podia disputar la presidència a Sarkozy, planaran sobre l'estada d'Obama a França. Els analistes esperen que a la cimera del G-8 demani més contundència als seus homòlegs europeus a Grècia, Irlanda o Portugal.

Amb el permís del volcà Grímsvötn, Obama acabarà la gira europea a Polònia, que havia d'haver visitat pels funerals del president Lech Kaczynski, mort en un accident aeri, en un viatge que es va haver de cancel·lar per les cendres volcàniques. Està previst que tanqui un acord de venda de caces F-16 amb el president Bronislaw Komorowski.

Davant del lobi jueu

La gira europea arriba després d'uns dies en què Obama s'ha concentrat en les revoltes al Pròxim Orient i el Magrib. Ahir, en un discurs al lobi jueu dels Estats Units, va matisar les seves paraules de dijous, en què defensava un estat palestí amb les fronteres del 1967. Obama aclaria ahir a la convenció del Comitè Americà Israelià, amb una freda acollida de l'auditori, que les fronteres s'han de basar en un intercanvi de territoris pactat.

stats