COP AL TERRORISME ISLAMISTA
Crònica 04/05/2011

Obama evita un judici, però crea un màrtir

Marc Vidal
3 min
Funeral per bin laden Ahir es va fer una pregària a Karachi, al Pakistan, pel líder d'Al-Qaida mort.

Si el comando que va liquidar un Ossama bin Laden desarmat al Pakistan portava o no ordre de matar-lo no és una qüestió menor. Acabar amb la vida de l'home més buscat del món, després d'haver-li ofert una rendició impossible, obre i tanca importants interrogants.

Una detenció d'alt nivell Si haguessin arrestat Bin Laden, hauria anat a Guantánamo

Segons l'administració nord-americana, les forces especials que van irrompre al refugi de Bin Laden el van trobar desarmat i li van oferir la rendició. Si l'hagués acceptat, l'enemic número u dels Estats Units hauria acabat segurament a Guantánamo. Hauria estat un important repte de seguretat per a l'administració dels EUA. I s'hauria reobert el debat sobre els llimbs legals en què es troba aquest camp de presoners.

Un judici impossible Els Estats Units no reconeixen el Tribunal Penal Internacional

Bin Laden no hauria afrontat un judici davant la justícia internacional, cosa que hauria tornat a posar en relleu la debilitat del Tribunal Penal Internacional, amb seu a l'Haia. Els Estats Units no reconeixen la legitimitat d'aquesta institució i, de fet, tampoc no s'ha considerat l'atac contra les Torres Bessones de Nova York com un acte de genocidi o un crim de guerra. Els Estats Units haurien optat, segurament, per un judici en un tribunal militar, com s'ha plantejat en alguna ocasió amb els presos de Guantánamo. La defensa de Bin Laden s'hauria remuntat, amb tota seguretat, a l'època en què ell mantenia relació directa amb la CIA en el marc de la guerra contra l'ocupació soviètica a l'Afganistan. Un record ben incòmode per als Estats Units.

El naixement d'un màrtir L'assassinat del líder d'Al-Qaida crea una icona del mal

L'assassinat de Bin Laden a mans dels Estats Units és el naixement d'un màrtir. El líder d'Al-Qaida és, per molts, la icona del mal personificat, i la seva mort reforça aquesta imatge. Tot i que, com que no ha mort combatent ni tampoc executat després d'un judici, el seu impacte en l'imaginari del mal és menor. Això construeix un mite al voltant de la seva figura capaç d'aglutinar perillosament el terrorisme mundial. Per evitar el naixement del màrtir, la Casa Blanca es resistia encara ahir a la nit a fer pública la imatge de Bin Laden amb un tret al cap que li van fer les forces especials. El que de moment ningú no pot evitar és que Abbottabad, la ciutat pakistanesa on va ser mort, s'acabi convertint en lloc de pelegrinatge.

Les arengues terroristes Un Bin Laden detingut hauria alimentat encara més la jihad

Detingut, l'ideòleg de l'11-S hauria acaparat encara més presència mediàtica que no pas fins ara i el perill d'esbombar missatges d'apologia terrorista s'hauria disparat. Com que se li hauria concedit la presumpció d'innocència i s'hauria pogut defensar, els seus arguments haurien tingut de nou una difusió mundial. Ara falta veure si realment l'organització Al-Qaida té a les seves mans, com s'especula, una gravació que Bin Laden va deixar dit que es difongués quan morís. Podria ser una crida a venjar la seva mort i incitar de nou la Jihad Islàmica contra Occident.

L'operació a l'Afganistan La mort de Bin Laden precipita la retirada dels EUA de l'Afganistan

L'operació dels Estats Units a l'Afganistan té com a objectiu principal la lluita contra Al-Qaida. Ara, un cop mort el seu líder, es reobre el debat sobre la necessitat de mantenir els 100.000 soldats nord-americans que són en aquest país. I més quan Bin Laden no ha estat capturat a l'Afganistan, sinó al Pakistan. I més en un any preelectoral als Estats Units. I més en plena època de retallades i ajustos al pressupost nord-americà. El president Obama ja té l'excusa perfecta per justificar una acceleració de la retirada de l'Afganistan que vol començar aquest mateix any.

stats