DESENVOLUPAMENT
Crònica 24/03/2012

Obama tria un expert en sida per presidir el Banc Mundial

Sorprenent elecció de Jim Yong Kim, metge nord-americà d'origen coreà, com a president del Banc Mundial. Els països emergents augmenten la pressió per liderar la institució de desenvolupament.

Núria Ferragutcasas
2 min
Tot i les queixes dels emergents l'americà Jim Yong Kim serà el nou president del Banc Mundial.

WASHINGTONEl seu nom no sortia en cap quiniela. El president dels Estats Units, Barack Obama, va sorprendre ahir amb la nominació de Jim Yong Kim per a la presidència del Banc Mundial. Jim, metge i antropòleg nord-americà nascut a Corea del Sud i criat des dels cinc anys a l'estat d'Iowa, va ser el responsable de la lluita contra la sida a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i des del 2009 presideix la prestigiosa Universitat de Dartmouth, a Nou Hampshire.

"Ha arribat l'hora que un expert en temes de desenvolupament lideri l'organisme de desenvolupament més important del món", va dir Obama en la presentació del seu candidat als jardins de la Casa Blanca. I va afegir: "Jim té una experiència veritablement global que el fa ideal per dirigir el Banc Mundial".

La seva elecció segueix el pacte tàcit entre Washington i els països europeus segons el qual la presidència del Banc Mundial es reserva a un nord-americà i la direcció del Fons Monetari Internacional a un europeu. La tradició, iniciada en la fundació d'aquestes institucions durant la conferència de Bretton Woods el 1944, continua intacta malgrat les pressions dels països emergents per trencar-la. L'aposta d'Obama per Jim, tant pel seu perfil professional com pel seu origen d'immigrant asiàtic, intenta calmar-ne els ànims.

Flanquejat per dos dels candidats que havien sonat amb més força per al càrrec durant les últimes setmanes -la secretària d'estat, Hillary Clinton, i el secretari del Tresor, Timothy Geithner- Obama va elogiar la feina de Jim en la lluita contra la sida i la seva llarga experiència en el camp del desenvolupament en diversos països del món. A més, va assegurar que la història personal del futur nou president del Banc Mundial és un "exemple de la diversitat" dels EUA.

Candidats dels emergents

Tot i així, diversos països emergents estan disposats a plantar cara amb la presentació dels seus propis candidats i han mostrat la seva indignació davant el procés d'elecció del substitut de l'actual president Robert Zoellick, que deixarà el càrrec aquest estiu.

Alguns països africans, com Sud-àfrica, aposten per la ministra de Finances de Nigèria, Ngozi Okonjo-Iweala, mentre que els d'Amèrica Llatina, amb el Brasil al capdavant, defensen la nominació de l'economista colombià Antonio Ocampo. Però la batalla dels emergents per aconseguir el control de la institució està perduda abans de començar. Amb l'aval dels EUA, que l'han nominat, i el vot quasi segur de la Unió Europea, Jim Yong Kim molt probablement es convertirà en el futur dirigent del Banc Mundial.

stats